Hirdetés

Intel Itanium: az áttörés elmaradt?

Fél évvel debütálása után, az IDC szerint mindösszesen 500db Itanium alapú szerver talált gazdára, amely soknak semmiképp se nevezhető. Az IDC ellenlábas Gartner ezzel szemben 2600db-ról beszél. Az igazság az, hogy mindkét szám igaz, és még csak ellentmondásról sincs szó. Hogyan lehetséges ez?

Úgy, hogy a Gartner azokat a teszrendszereket is figyelembe vette, amelyeket sokan a platformhoz kedvcsináló gyanánt kaptak.. Az Itaniummal mindenesetre nincs minden rendben, persze szó sincs arról, amit sok helyütt hallani, hogy a 64 bites proci gyenge teljesítménye okán nem jó semmire, mert bár az a 733/800MHz, amelyen az Itaniumok futnak, soknak semmi esetre sem nevezhető, a procik L3-as cache-se (2/4MB!!) sok mindenért kárpótol, és akkor a CPU egyéb architekturális dolgairól még egy szó sem esett..

Túl sok speciell most sem fog, annyit azonban mindenképp szeretnénk tisztázni, hátha nem köztudott, hogy az Itanium birtokolja -- 345 pontos SPECint2000 eredménye mellett (ez kb. egy PIII 800-as tudása!) -- a ma mérhető legmagasabb SPECfp2000 értékeket: 700 pontjával jó 15%-kal lépi le riválisait. A szerverek teljesítmény-mérésekor használatos Linpack benchmark is roppant impozáns eredményeket produkál Itaniumon: csupán a Fujitsu vagy az NEC vektorprocesszorai bírnak fölé kerekedni. Őket azonban korántsem mérik Itanium-árban, amely a proci bejelentésekor csekély 1177/4227 USD volt.

Az Itanium amúgy mintegy két éves csúszással került piacra június elején, miután az Intel és a HP jó hét évig készítették a forradalmi architektúrára épülő CPU-t. A végső keresztségben Itanium-nevet kapott procit sokáig csak Mercedként ismerhettük, ám azon architekturális alapelvei, mint pl. a 128db FPU regiszter (amely a hatalmas lebegőpontos potenciál oka és alapja) végig változatlanok maradtak. És ne feledjük: a Merced/Itanium csak egy sorozat első darabja, a jövőre elkészülő McKinley már egy (teljesítmény)szinttel feljebbről indul majd.

Visszatérve az alapproblémára, az Itanium sokak szerint túl drága mulatság, és leginkább ezért nem fogy a várt ütemben. Az előrejelzések szerint 2002 végére mindössze 100 000 db eladott Itaniumot fog csak tudni felmutatni az Intel, amely a korábbi trendekhez képest különösen gyengének számít: mind a Pentium Proból, mind a Xeonból (PII) piacrakerülésük után egy évvel már fél millió darab gazdára talált.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

  • Intel McKinley az ISSCC-n!

    Az Intel az ISSCC alkalmából hat dokumentumot hoz nyilvánosságra, melyek az ''új Itanium'' architektúráját taglalják.

  • Mit is tud az Itanium 2?

    Különös táblázat jelent meg az Itanium 2 teljesítményéről, összevetve más processzorokkal.

  • Két proci egy tokban az Inteltől!

    Persze nem ma, és nem a P4/Celeron családban. Az Itanium széria számára nyílik meg az út, előreláthatólag 2005 táján.

  • Két új XEON az Inteltől

    Az IDF tegnap arra is apropót szolgáltatott, hogy az Intel két új szerverekbe szánt XEON processzort mutasson be.

Hirdetés