Hirdetés

Érdekes kép került elő a Halo kódnevű Haswellről

Az Intel érkező Haswell APU-járól már sokszor írtunk, és legutoljára azt is lelepleztük, hogy 2013 tavaszán lehet majd hozzájutni a fejlesztéshez. Híreinkben azonban többször is utaltunk egy Halo kódnevű verzióra is, melynél a tokozásra kerül egy DRAM lapka is, ami úgymond a negyedik szintű gyorsítótár szerepét látja majd el. Gyakorlatilag ez a fejlesztés váltja majd le a Sandy Bridge-E kódnevű processzorokat, így az Intel minden erővel a grafikus vezérlő fejlesztésén munkálkodik, mely természetesen nem csak grafikus feladatokra lesz befogható.

A Haswell APU esetében tudjuk, hogy az IGP-ből három verziót tervez az Intel. Információink szerint a GT1-es megoldás 10, a GT2-es 20, míg a GT3-as 40 darab úgynevezett Execution Unitot tartalmaz. A mobil lapkák esetében elérhető lesz a GT3-as HD Graphics is, de az asztali piacon csak a GT1-es és a GT2-es verzióval lehet számolni. Ebben a szegmensben a legerősebb GT3-as változat a Halo kódnevű fejlesztés sajátja lesz, és ehhez kapcsolódik majd az MCM tokozású L4 gyorsítótár, mely jelentősen megkönnyíti az IGP életét. Erről a VR-Zone szerzett egy ábrát, ami bemutatja az alap és a Halo kódnevű Haswell vázlatos kinézetét egymás mellé állítva.

A Haswell MCM tokozásban egy DRAM lapkával
A Haswell MCM tokozásban egy DRAM lapkával (forrás: VR-Zone)

Az L4 gyorsítótár elérhetősége még kérdéses, de valószínű, hogy az Intel elsődlegesen az IGP-hez tervezi bevetni, így a HD Graphics vezérlő nem szemeteli tele a processzormagokkal megosztott cache-t, ami az aktuális Sandy Bridge egyik problémája; mivel az IGP korlátok nélkül írhat a közös gyorsítótárba, és ez akadályozhatja a processzormagok gyors munkavégzését. Ezt az Intel a driverben vezéreli, így ha az IGP esetében a közös gyorsítótárba való írás kellemetlenül érinti a rendszer teljesítményét, akkor ez a funkció az adott program alkalmazásprofiljában letiltásra kerül. Ez azonban nem a legjobb megoldás erre a problémára, így az újabb fejlesztések ezen a ponton sokat javítanak.

A heterogén jövőkép az Intel fejlesztéseiben is kezd erősen kirajzolódni. Ettől sokan ódzkodnak, de jelenleg úgy néz ki, hogy a fizika aktuális korlátjai mellett ez a skálázhatóság megőrzésének kulcsa. A processzormagok számának növelése helyett tehát az IGP beépítése és annak képességeinek drasztikus fejlesztése az új generációs chipek célja. Ezzel a grafikus vezérlők nem csak alkalmasak, hanem hatékonyak is lehetnek a jól párhuzamosítható általános számítások során. Kiemelten előnyös az integrációban az IGP és a processzormagok közötti gyors kommunikáció, az összeköttetés ugyanis lapkán belül extrém alacsony késleltetés mellett valósulhat meg.

Arról még nem tudni, hogy a Halo kódnevű Haswell mire lesz képes, de úgy néz ki, hogy az Intel is jobb opciónak látja a heterogén érába vezető integrációs irányt, mint a processzormagok butítását, és így azok számának növelését. A mobil szinten ez egyértelműen előnyös, hiszen a termékek egyre vékonyabbak és könnyebbek, így egyre kevesebb lapkának van hely a masinán belül. Az asztali termékek piacán a mai PC-k kellően méretesek is lehetnek, így itt a helyhiány helyett a megfelelő skálázhatóság megőrzése lehet fontos, amit homogén többmagos processzorokkal már nem, vagy csak nagyon nehezen lehet biztosítani.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés