Hirdetés

Döbbenetesen jó minőségű kép került elő az Intel új AI gyorsítójáról

A Gaudi HL 2080 a gépi tanulás tréning szakaszához készül, és várhatóan idén be is mutatkozik.

Az Intel még a 2019-es esztendőben vásárolta fel a Habana Labs néven ismert céget, amely a vállalat fő fejlesztési alapja lett az AI területeken – a Nervanával kapcsolatos projektek elkaszálása után.

A Habana Labs még az akvizíció előtt két termékskálát vitt, amelyek közül a Goya a gépi tanulás dedukció szakaszára való, míg a Gaudi a tréningben jeleskedik. Az már nem számít túl nagy titoknak, hogy az Intel házon belül fejleszti a meglévő lapkák utódjait, de a WCCFTech megszerzett egy képet a Gaudi HL 2080-ról, ami klasszikus értelemben a Gaudi 2-nek tekinthető.


(forrás: WCCFTech) [+]

Sajnos olyan sokat a fejlesztésről nem tudni, de annyi biztos, hogy az elődjéhez hasonlóan OAM formátumot használ, és négy helyett már hat darab HBM memóriastack tornyosodik a fő lapka mellett. Utóbbinak hála nyilván a memóriakapacitás is megnő, de az alkalmazott HBM memóriák ismerete nélkül ezt csak megtippelni lehet, amibe nem mennénk bele a sok variációs lehetőség miatt.

A Gaudi 2 megjelenése még nincs kőbe vésve, de korábbi pletykák szerint idén bemutatkozhat, és akkor valószínűleg bővebb adatok is rendelkezésre fognak állni a specifikációjáról.

A fentieken túlmenően érdemes figyelembe venni azt is, hogy talán nem olyan véletlen a fenti kép kiszivárgása, mivel a héten az NVIDIA és az AMD is konkrét bejelentésekre készül gépi tanulásra is használható gyorsítókkal kapcsolatban. Emiatt valószínű, hogy az Intel, ha hivatalosan nem is, de pletyka szintjén fel akarta rakni magát a térképre, hogy egy kicsit elvegye a konkurensekről a figyelmet. Nem kizárt tehát, hogy ez az egész egy tervezett marketingfogás, mert ilyen jó minőségben képek ritkán kerülnek csak úgy véletlenül elő egy készülő fejlesztésről.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények

Hirdetés