Hirdetés

Már dobozos verziója is van az Intel VGA-jának

Eddig csak mobil szinten, illetve az OEM-eknek volt elérhető a fejlesztés, de a GUNNIR a DIY-piacra is kiadta.

Nagyjából egy éve írtunk arról, hogy hivatalosan is elérhetővé vált az OEM-eknek az Intel dedikált GPU-ja, aminek azért nem volt túl nagy jelentősége, mert még zacskós kivitelben sem tűnt fel a kiskereskedelemben. Ennek a fő oka később derült ki, ugyanis kizárólag speciális alaplapi BIOS mellett működött a hardver.

[+]

A fentiek tudatában nagyon furcsa lépés a kínai GUNNIR részéről, hogy dobozos kivitelben is elérhetővé teszi a fejlesztést Iris Xe Index V2 és Iris Xe MAX Index V2 jelzéssel. Mindkét dizájn maximum 41 wattot fogyaszt, de előbbi 80, míg utóbbi 96 feldolgozóegységet tartalmaz, emellett a turbó órajel rendre 1,5 és 1,65 GHz lesz. Van még egy alacsony profilú kivitel is, ami beéri 25 wattal is, de a többi paramétere megegyezik az Iris Xe Index V2-vel. A kapcsolódó termékoldalon a pontos adatok könnyen ellenőrizhetők, de az alábbi képekben ezeket le is mentettük.

A GUNNIR VGA-i Kínában vásárolhatók meg, ugyanakkor a működésükhöz továbbra is speciális BIOS-szal rendelkező alaplap szükséges, így akkora üzletnek egyik hardver sem fogható fel, és pont emiatt szinte kizárt, hogy eljutnának a nyugati piacokra. Annyit ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a kompatibilis alaplapok listája már bővült, például bizonyos AMD-s platformokon is ad képet a VGA, így már nincs kizárólag Intel platformokhoz kötve, de ez még mindig messze van attól, hogy bármilyen PCI Express csatolóval rendelkező gépben üzemeljen.

Előzmények

Hirdetés