Hirdetés

Gyorsan reagált az Intel az SeaMicro elvesztésére

Megkezdődött a helyezkedési verseny az AMD és az Intel között. A vállalatok szerverpiac egyes szegmensei esetében jelentős növekedésre számítanak, így a lehető legjobb pozíciót akarják kiépíteni a fejlődő terepekre. Az igények világosak, ugyanis egyre nagyobb az igény a rendkívül nagy sűrűségű szerverekre. Az ilyen rendszerek esetében belső hálózati interfész szükséges a processzorok közötti kommunikáció biztosítására.

A mikroszerverekre való igény tehát fokozott mértékben nő majd, és ennek a területnek a SeaMicro az úttörője, mely cég a Freedom névre keresztelt interfésszel ezernyi processzormagot képes összekötni, az I/O teljesítmény pedig elérheti 1,28 terabit/s-os értéket is.

Bár a SeaMicro alapvetően az Intel partnerének számított, illetve a két cég együttműködése rendkívül szoros volt, a Freedom technológiára mégis az AMD tette rá a markát. Ez bizonyosan kellemetlenül érintette az Intelt, hiszen többször is magasztalták a Freedom interfész képességeit, ám a technológia egyik napról a másikra a konkurens vállalatnál landolt. Ezt alapvetően nem lehetett válasz nélkül hagyni, így az Intel kénytelen volt egy másik interfész után nézni. A cég a héten be is jelentette, hogy felvásárolja a Cray belső hálózati interfészek fejlesztésével foglalkozó részlegét, méghozzá 140 millió dollár értékben.

A Gemini összeköttetés sematikus váza
A Gemini összeköttetés sematikus váza

A Cray alapvetően a szuperszámítógépek piacán ismert vállalat, és az interfészeket is ide tervezik, de a technológia tulajdonképpen mikroszerverekbe is alkalmas lehet. A Cray az aktuális szervereiben a Gemini összeköttetést használja, melyre egyelőre az Intel nem számíthat, ugyanis ez a lapka HyperTransport 3.0-s interfészen keresztül kommunikál a processzorral, azaz a Gemini alapjaira épülő szerverekbe csak AMD Opteron processzort lehet építeni. Fejlesztés alatt van azonban az Aries kódnevű összeköttetés, mely a Cascades projekt része. Ez az interfész lehet értékes az Intel számára, hiszen a HyperTransport linkeket PCI Express összeköttetésre cseréli, így a Xeon processzorokhoz is alkalmazható, sőt lényegében minden olyan termékhez, mely PCI Express vezérlőt használ.

Az Intel az üzlet megköttetésével 74 szakembert vesz át a Cray-től, akik az interfészek fejlesztésével  foglalkoznak majd. A Cray természetesen megnyugtatott mindenkit, hogy az akvizíció nem érinti negatívan az aktuális termékskálát és a már leszállított rendszerek terméktámogatását sem, így továbbra is elérhetőek a Gemini interfészre alapozó, Opteron processzorokat használó szerverek, melyekbe igény esetén Tesla gyorsítókat is lehet kérni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés