Hirdetés

Intel: az AGP ideje lejárt

Az AnandTech információi szerint az Intel a PCI Express interfész gyors elterjedésére számít a PC-kben, ezért nem is épít AGP-vezérlőt 925X és 915 (korábban Alderwood és Grantsdale kódnéven ismert) lapkakészleteibe. Az áprilisra ígért chipkészletek vagy integrált grafikus maggal rendelkeznek, vagy kizárólag PCI Express x16 felületre illeszkedő videokártyákat támogatnak. Ez azt jelenti, hogy az új, LGA-775 tokozású Pentium 4 processzorok mellé új grafikus kártyát is be kell majd szerezni.

Hacsak nem érjük be a tajvani gyártók megoldásaival. A VIA és a SiS ugyanis gondolt azokra is, akik nem sietnének lecserélni videokártyájukat. A rövidesen piacra kerülő VIA PT890 egyaránt támogatja a PCI Express x16 és AGP8X felületre illeszkedő videokártyákat, noha arról nincs információnk, hogy implementálható-e mindkét interfész egyetlen alaplapon. Hasonlóan rugalmasan konfigurálható az Athlon 64 és Opteron processzorokat támogató K8T890 is, amely a második negyedévben jelenik meg.

Amint az ismert, az AGP és PCI buszokat leváltó PCI Express pont-pont kapcsolat jelentősen nagyobb sávszélességet biztosít, mint a korábbi megoldások. A grafikus kártyák x16 (16 sávos) buszt használnak majd, amely mindkét irányban 4-4 GB/sec sávszélességet nyújt, míg a bővítőkártyák számára fenntartott x1 busz sebessége 200 MB/s körül alakul. Az asztali számítógépekbe szánt lapkakészletek közül a SiS965L-en felül a VIA PT890, az Intel 925X és 915 támogatja elsőként az új szabványt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés