Hirdetés

Az Intel alternatív operációs rendszerekkel támadna a netbookpiacon

Az Intel egyáltalán nem adta fel még a netbookpiacot. A szegmens az eladások szempontjából nem növekszik, sőt, manapság inkább csökkenő tendencia figyelhető meg, de a visszaesés nem drasztikus. Problémát jelent azonban az AMD Brazos platformja, mely ellen az új generációs Atom egyedül üzemidőben képes versenyezni, de a Cedar Trail platform a szolgáltatások szempontjából messze elmarad a konkurenciától. Az Intel számára tehát több szempont is új stratégiát indokol, melynek alapvető támpontját az extrém olcsó netbookok képzik. A vállalat az eddigi méretkategóriákat megtartja, de a termékek árcéduláját 250 dollár környékére próbálja mérsékelni. Ezzel egyrészt az AMD Brazos platformra épülő masinák árszintje alá esnek a termékek, ami a képességek alapján szükséges lépés, emellett a tabletekkel vívott közvetett harc is könnyebbé válik.

Egy-egy olcsó netbook egy Atom N2600-as lapkát tartalmaz majd, ami minden szempontból a leglassabb megoldás, de a fogyasztása is nagyon alacsony. A rendszermemória mérete 2 GB lehet, míg az adattároló szerepét 32 GB-os SSD, vagy 250 GB-os HDD töltheti be. A vezeték nélküli kommunikációs lehetőség szintén adott lesz, de ezek a szolgáltatások manapság már elmaradhatatlan részei egy mobil masinának. Érdekesebb kérdés viszont az operációs rendszer. A Windows 7 előtelepítése nem olcsó a gyártók számára, emellett a Cedar Trail platform esetében a grafikus drivert az Imagination Technologies írja, mely vállalat esetében sajnos lassan hagyománnyá válik a gyenge windowsos támogatás. A platformhoz csupán egyetlen egy WHQL driver jelent meg a 32 bites Windows 7 operációs rendszerhez, ráadásul még az év elején, és az aktuális információk alapján újabb frissítésekre sincs túl sok esély.

Az új generációs Atom tipikusan olyan platform, ahol a Microsoft operációs rendszere helyett érdemes alternatívát keresni, így a DirectX driverrel, illetve a WDDM felület nehézségeivel nem kellene megküzdenie, az említett területeken nem túl tapasztalt fejlesztőcsapatnak. Ezzel rögtön adja magát a MeeGo és a Chrome OS, melyekre el is készült már a driver az Imagination Technologies jóvoltából. Az utóbbi két rendszer előtelepítése ráadásul túlzott anyagi terhet sem jelent a gyártók számára, így nagyon olcsó netbookok kerülhetnek az üzletekben. Az év későbbi részében értékes alternatíva lehet a Tizen is. Utóbbi valamilyen szinten a MeeGo utódjának tekinthető, és az Intel nagyon hisz a sikerében. Természetesen az Imagination Technologies erre a rendszerre is vállal terméktámogatást.

Persze az Atom N2800-at is be lehet vetni a kisebbik modell helyett, illetve több memóriát és nagyobb kapacitású háttértárat is be lehet vetni. Ezek az adott masina árát növelik, de jó eséllyel az árcédula így is 400 dollár alatt marad. Szintén fontos szempontként értékeli az Intel, hogy az új netbookok passzív hűtés mellett működjenek. A hűtés terén persze az aktuális gépekkel sincs probléma, hiszen nagyon halkan dolgozik a belsejükben lapuló ventilátor, de a passzív hőelvezetés egy logikus fejlődési irány.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés