Szokatlan helyre licencelik az Imagination legújabb GPU IP-it

Az Innosilicon PCI Express csatolót használó bővítőkártyához készít majd rendszerchipet, elsődlegesen a szerverpiacra.

Az Imagination a héten mutatta be a B-Series termékcsaládját, amelynek a BXT jelölésű konfigurációját licencelte is az Innosilicon. Ez abból a szempontból érdekes, hogy az említett cég PCI Express csatolót használó bővítőkártyához készít majd belelő úgynevezett GPU rendszerchipet, rövidebb megnevezéssel élve grafikus vezérlőt.

Az eddigi adatok szerint PCI Express 4.0-s interfészt támogató gyorsítókártya várható, amin GDDR6 szabványú memória dolgozik majd. A konkrét konfiguráció ismeretlen, de az Imagination szerint a BXT-32-1024 MC4 dizájn a rendszerükkel elérhető csúcs, ami 6 TFLOPS-os számítási teljesítményt és 192 gigapixel/másodperces pixelkitöltési tempót kínál. Mivel az Innosilicon elsődlegesen a szerverpiacot célozza, ezen belül is az 5G-re alapozó felhős játékszolgáltatásokat, használhatnak több GPU-t is egy nyomtatott áramköri lapon, vagy akár magán a tokozáson. Sőt, ez a célterület tekintetében kifejezetten hasznos, mert ilyen formában egy gyorsítókártya több felhasználót is ki tud szolgálni, vagyis egy adott szerver fenntartási költsége több előfizető között osztható el.

Technikailag ez a fejlesztés akár az asztali piacra is áthozható lehet, hiszen a fejlesztés drága része a lapkák letervezése, ha ezek megvannak, akkor onnantól kezdve a további szegmensek relatíve olcsón célozhatók. Asztali szintre például más hűtés kell majd, elvégre a szerverekbe passzív bordákat szoktak tervezni a meglévő hűtési környezetet kihasználva, ami a végfelhasználóknál természetesen hiányozni fog, tehát ezt egyedi, önmagában is hatékony hűtőrendszerrel kell helyettesíteni.

A végeredményt tekintve az Innosiliconnak kell eldönteni, hogy a szerverek mellett megéri-e megcélozni az asztali GPU-k piacát. Egy szerverpiacra kialakított hardverrel biztos, hogy bőven elfogadható költségekkel lehetne beugrani ide, de tudni kellene azt, hogy az Imaginationnek mik a tervei, képesek-e felvállalni a szoftveres támogatással járó terhet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés