Hirdetés

Ingyenessé vált a Konfabulator

Jó hír mindazoknak, akik szeretik mindenféle hasznos vagy haszontalan, ám szemet gyönyörködtető kütyüvel gazdagítani képernyőjük tartalmát, hogy a Konfabulator nevű keretrendszert immár ingyen is beszerezhetik. A programot a gépre telepítve további, JavaScriptben írt ún. widgetek tölthetők le, amelyek egyéni grafikus felületen tájékoztatnak az aktális időjárásról, a börzeárfolyamokról, a rendszerteljesítményről, a pontos időről, vagy hajtanak végre egyetlen gombnyomásra akár összetettebb műveleteket is. A felhasználásnak csak a fantázia szab határt, és a több száz rendelkezésre álló widget között szép számmal akad olyan is, amelynek létére a tetszetős grafikán kívül nehezen található más magyarázat.

A Konfabulator fejlesztői régi motorosok e műfajban, ám mivel szoftverüket mindeddig shareware-ként árulták, több hasonló kezdeményezés is született, melyek ingyenesen kínálnak hasonló megoldást – többnyire kisebb widget-választékkal. A koncepció sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Mac OS X legújabb, Tiger kódnevű változatának egyik leginkább reklámozott új funkciója a Dashboard, egy widget-kezelő rendszer.

A Konfabulator ingyenessé válása annak köszönhető, hogy a Yahoo felvásárolta a projektet – így az a kereső XML API-jához igazodva rövid időn belül Yahoo-specifikus widgetekkel fog gyarapodni. A 2.1 változat már díjmentesen letölthető Windows és Mac OS X alá, azoknak pedig, akik fizettek a 2.0-s verzióért, mintegy 20 eurót visszatérítenek.

Hirdetés