Íme a világ legkirályabb névkártyája

Ha valaki beágyazott rendszerekkel foglalkozó mérnök, ennél jobbat biztos nem talál.

Névjegykártya van százféle – dizájn, szín és újabban már alak tekintetében is sok ötletes változatot láttunk már. Egyik sem ér azonban a nyomába annak, amelyet George Hilliard, beágyazott rendszerekkel foglalkozó mérnök készített magának, ez ugyanis egy rendkívül apró, de működőképes számítógép, mely Linuxot futtat – és kevesebb, mint három dollárba kerül!

George Hilliard
George Hilliard (forrás: https://www.thirtythreeforty.net/posts/2019/12/my-business-card-runs-linux/) [+]

Nyilván egy standard papírdarabhoz képest ez a 8-900 forint nem kevés, viszont esetünkben egy 8 MB-os flashchipet, egy Allwinner F1C100s rendszerchipet és egy USB portot is kapunk. A flashmemória tartalmazza a Buildroottal készített Linux buildet, melynek kernele elfér 1,6 MB-ban. A teljes root összesen 2,4 MB-ot foglal, ebben benne van a készítő önéletrajza, pár játék (köztük a 2048), néhány Unix klasszikus és a MicroPython nevű interpreter is.

A kártya egyik sarka egy USB port – ha számítógéphez csatlakoztatjuk, akkor egyrészt ezen keresztül érkezik a tápellátás, elérhetjük a flashchipet, illetve egy virtuális soros portot is kapunk, melyen át bejelentkezhetünk a shellbe. Túl sokat opciónk persze nincs, futtathatjuk például az említett programokat, de mondjuk hálózati interfész vagy az USB-n kívüli I/O teljes mértékben hiányzik.

Előzmények

Hirdetés