Hirdetés

Ígéretes az Imagination MIPS P5600-as processzora

Az Imagination az elmúlt év végén jelentette be, hogy megszerezték a MIPS megmaradt szabadalmait, aminek hála az idei esztendő közepén egy általános útitervet is felvázoltak, melyben megjelent a Warrior kódnevű fejlesztés. A vállalat most bemutatta az MIPS P5600-as processzort, ami az elődnek számító proAptiv architektúrához képest látványos előrelépést ígér. A cég korábban linkelt útitervét tekintve ez lesz a leggyorsabb megoldás, tehát elsősorban a teljesítménnyel hívja fel magára a figyelmet, de a fogyasztási karakterisztika szempontjából sem szégyenkezhet.

A MIPS P5600-as processzormag 32 bites MIPS32 Release 5 utasításarchitektúrát használ, emellett out of order logikát alkalmaz, vagyis megoldott az utasítások sorrendtől független végrehajtása. A 16 fokozatú futószalaggal dolgozó architektúra többféle konfigurációban igényelhető, így maximálisan az adott feladatra lehet szabni a dizájnt. A processzormagban minimum 32, de maximum 64 kB-os L1 adat és utasítás gyorsítótár lehet, továbbá az MSA (MIPS SIMD Architecture) blokk teljesen opcionális. Utóbbi egy 128 bites SIMD motort tartalmaz, ami 150-nél is több utasítással egészíti ki a rendszert. Ennek implementálásával a DSP-k akár el is hagyhatók az egyes rendszerchipekből, hiszen az MSA képes ellátni az előbbi egységek feladatát.

Imagination MIPS P5600
Imagination MIPS P5600 [+]

A MIPS P5600 természetesen hardveresen asszisztált virtualizációt kínál, illetve bevezeti az XPA-t (eXtended Physical Addressing), ami 40 bites fizikai címzést tesz lehetővé, ezzel 1 TB memória is megcímezhető. Újítás még az EVA (Enhanced Virtual Addressing), mely segíti a virtuális címtér hatékony felhasználását, lehetővé téve, hogy Linuxon a felhasználói és kernelterületek HIGHMEM nélkül is 3 GB-nál több memóriát foglaljanak le. Az előbbi extrákkal a MIPS P5600 funkcionálisan túlteljesíti a konkurens 32 bites processzorarchitektúrákat.

Az új processzormag teljesítménye az Imagination mérései szerint minimum 20%-kal gyorsabb a proAptiv architektúrához viszonyítva, de sok esetben kétszeres tempóelőny is várható, vagyis rendkívül versenyképes hardverrel állunk szemben. A TSMC 28 nm-es HPM node-ján gyártott minta 1 és 2 GHz közötti órajelen üzemképes, de technikailag utóbbi értéknél magasabb paraméter sem akadály, ám ez már az elvárható szintnél jobban rontja az energiahatékonyságot. A MIPS P5600 skálázható is, így egy klaszterbe hat mag építhető maximum, a megosztott másodszintű gyorsítótár pedig minimum 512 kB-os lehet, de igény esetén 8 MB-os kapacitás is beépíthető.

Hat darab Imagination MIPS P5600-as mag implementációja
Hat darab Imagination MIPS P5600-as mag implementációja [+]

Az Imagination már a rendszerszintű integrációra is készül, így az adott dizájnba rendelhető maximum két IOCU blokk, melyekben található IOMMU is. Ez egyrészt a virtualizációért felel, másrészt lerakja az alapokat az Imagination Rogue architektúrára épülő PowerVR G6000 sorozat mély integrációjához. Az IOCU blokk ugyanis kompatibilis a HSA platformmal, ami nagy szerepet játszik majd az Imagination későbbi terveiben.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés