Hirdetés

Ilyen a Panasonic GH5, beszámoló első kézből

Premier előtti szemlére kínálkozott lehetőség, és természetesen mi kaptunk az alkalmon.

A Panasonic jóvoltából még december elején volt lehetőségünk megtekinteni az új csúcs videós váz, a GH5 prototípusát. A sajtótájékoztató részeként, a kategória felelőse, Michiharu Uematsu mesélt arról, hogy mi zajlik jelenleg a Panasonic háza táján. A szűkkörű rendezvényen egy rövid, a gyártó fényképezőgépeit és kamkordereit érintő áttekintése után, viszonylag hamar a tárgyra tértek. A váz ugyan már teljes funkcionalitással rendelkezett és működött, azonban ki kell emelni, hogy tapasztalatainkat nem a végleges, forgalomba kerülő változat alapján szereztük.


Michiharu Uematsu [+]

A műszaki tartalmat tekintve, a GH5, mely egyben a Lumix sorozat csúcsának is tekinthető, komoly változáson esett át, a közel három évvel ezelőtt bemutatkozott GH4-hez képest. Első és talán legfontosabb, hogy a korábbi 16 MP-es szenzor helyét egy új, 20 MP-es, aluláteresztő szűrőt nélkülöző, multi-aspect képérzékelő veszi át, ami mellé egy új fejlesztésű jelfeldolgozó is társul. Ennek köszönhetően meg tudták tartani az AF-S esetén a 12 kép/másodperc sorozatsebességet, míg AF-C mellett 9 kép/másodperc értékere módosult, amit egészen 100 RAW képig tartani tud. A korábbi modellekből is ismert 4K Photo funkció már 60 fps sebességre képes, de ezentúl választható lesz a nagyobb felbontást nyújtó 6K Photo is 30 fps sebességgel. Az érzékenység maradt ISO 200 és 25 600 között, vagy kiterjesztett módban ISO 100 kezdőértékkel. Mindeközben a fejlettebb DFD (Depth from defocus) megoldásnak köszönhetően akár 0,05 másodperc alatt is képes fókuszálni a 225 fókuszpontra támaszkodó rendszer. Komoly újítás, hogy megjelenik az 5 tengelyes szenzorstabilizálás, ami ráadásul képes együttműködni a stabilizált objektívekkel is (Dual I.S. 2), így növelve a hatékonyságot.


[+]

Jelentős változások érték a videós képességeket is. Megjelenik a 4K felbontás esetén a 60/50 fps-es képfrissítés 4:2:0, vagy 30/25 fps-nél 4:2:2 szín-mintavételezéssel, ráadásul crop nélkül. A változtatható képfrissítés Full HD felbontás esetén 180 fps-re emelkedik a korábbi 96-ról, és megjelenik a 4K felbontás is 60 fps limittel. A megjelenéskor 150 Mbps-ban limitált bitrátát egy év közben kiadott firmware frissítéssel a tervek szerint 400 Mbps-ig tolják ki. A GH5 emellett támogatni fogja a 4:2:2 10 bites külső és belső felvételt egyaránt, valamint kapunk 4K hibrid log gamma és V-LogL színprofilokat is, utóbbit LUT funkcióval.


[+]

A váz természetesen megőrizte a magnézium alapokat és az időjárásálló kialakítását, így fröccsenő víz és por ellen is védettséget nyújt egy megfelelő optikával párosítva, illetve -10 fokig a fagyállósága is megoldott. A kezelőszervek átrendezése mellett komoly változás érte a két kijelzőt is. Az OLED EVF felbontása több, mint másfélszeresére nőtt, így már 3,68 millió képpont fogad minket, amihez 0,76x-os nagyítás társul. A hátsó megjelenítő természetesen maradt érintésérzékeny, azonban a kijelzőméret és a felbontás rendre 3,2"-re és 1620 millió képpontra növekedett, míg a típusa OLED helyett RGBW LCD lett. A korábbi egy helyett immár 2 SD-kártyát is képes fogadni a váz, és támogatja az UHS-II U3 szabványt. Vezeték nélküli kapcsolatban az 5 GHz-es IEEE 802.11ac-s Wi-Fi és a 4.2 szabványú Bluetooth lesz társunk, az NFC ezúttal azonban lemaradt. Csatlakozók terén javult a helyzet, mivel az alapkövetelménynek tekinthető hang ki- és bemenetek társaként megjelent a teljes értékű HDMI aljaz, mellette pedig egy USB 3.1 Type-C kapott helyet.


[+]

Ami az első benyomásokat illeti, igen impresszív lett a GH5. Jelentős mérete és tömege ellenére kellemes fogást biztosított a markolat, még a szintén most bemutatkozó új, 12-60-as optikával is. A kijelző melletti tárcsa finoman járt, a fókuszpont választáshoz joystick ugyan kicsit közel kerülhet az arcunkhoz, de rendben teszi a dolgát. A zárszerkezet meglepően csendesnek bizonyult, még sorozat felvétel esetén sem kelt különösebb zajt. A két kijelző fejlődése látványos és üdvözlendő, reméljük a fogyasztásra nem lesz érezhető hatása. A menüben, ami némileg átszabott felépítéssel rendelkezik, egyebek mellett magyar nyelv is fogadott, és úgy tűnt valamivel kevesebb rövidítéssel sikerült megoldani a magyarázó szövegeket. Azt sajnos nem tudjuk, hogy ez a GH5 vagy a prototípus sajátja-e, illetve később más modelleknél is várható-e egy ilyen frissítés.


[+]

A hivatalos megjelenés márciusban várható, míg az árazás az előzetes információk alapján 2000 dollár körül alakul.


Kattintásra galéria nyílik! [+]

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés