Hirdetés

IFA 2018: új kijelzők a Samsungnál

Néhány új monitorral szeretne a dél-koreai cég az általános felhasználók és a játékosok kedvében járni.

A Samsung által az IFA-n bemutatott újdonságok között több, játékosoknak szánt és általános célokat szolgáló monitort is találhatunk. Az előbbiek közé tartozik a CJG5 széria, amely szigorúan véve persze nem újdonság, hiszen a Gamescomon leplezték le, de nekünk most sikerült először lencsevégre kapni őket.


[+]

A kétféle, 32 vagy 27 hüvelykes méretben boltokba kerülő képernyők WQHD felbontást, 144 Hz-es képfrissítést, keskeny kávás kialakítást és hajlított panelt kínálnak. Ezek a panelek VA technológiájúak, így nem meglepő a hivatalos adatokban szereplő 3000:1 kontrasztarány, amely mellé 300 cd/m² maximális fénysűrűség társul. A bemenetek területén két HDMI (közülük egy 2.0-s szabványú) és egy DisplayPort 1.2 csatlakozóra számíthatunk. A CJG5 szériát a Samsung a kedvező árú kategóriába szánja (de hogy ez mennyire kedvező, egyelőre nem tudni), így a 144 Hz-es maximális frissítés mellé nem tartozik variálható frissítési frekvencia.


[+]

Ami a „közönséges” modelleket illeti, újdonság a hajlított panelekre épülő CJ79 és CJ89 család, amelyeket inkább otthoni és irodai környezetbe ajánlanak, de egyes tulajdonságaik a játékosoknak is szólnak. A CJ79 esetében egy 34 hüvelykes QLED panelt találunk, FreeSynckel, Thunderbolt 3 bemenetekkel, 100 Hz-es maximális képfrissítéssel és 3440x1440 pixeles felbontással. A specifikációk szerint 92%-os AdobeRGB és 88%-os NTSC lefedettségre számíthatunk tőle, a professzionális felhasználók számára viszont gondot jelenthet, hogy az állvány nem kínál magasságbeli állíthatóságot. Bemenetként egy-egy DisplayPort és HDMI csatlakozó, illetve a már említett két Thunderbolt 3 konnektor áll rendelkezésre, extraként pedig kapunk USB hubot, hangszórókat és hangcsatlakozókat is.


[+]

A CJ89 család kicsit bővebb, itt két méretet is választhatunk, ugyanis 43 és 49 colos VA panelekre épülő modellek is szerepelnek a kínálatban. Mindkettő ultraszéles képarányú, az előbbi 32:10-es, az utóbbi 32:9-es, 3840x1200, illetve 3840x1080 pixeles felbontásokkal. A monitorok magas – a kisebbiknél 120, a nagyobbiknál 144 Hz-es – képfrissítést is kínálnak, de nem kompatibilisek a FreeSynckel. A CJ79-hez képest változás, hogy Thunderbolt 3 helyett „sima” USB Type-C konnektort kapunk, és a nagyobbik modellben még egy KVM kapcsoló is van, hogy könnyebb legyen egyszerre több PC-t csatlakoztatni hozzá.

Előzmények

Hirdetés