Hirdetés

IFA 2016: otthon van az okosotthonokban a Panasonic

Ha okosotthonokról van szó, akkor a Panasonic rendszer szinten gondolkodik, mely nem csak egyszerűen az internetre kapcsolt vagy épp a telefonunkkal és tabletünkkel vezérelhető eszközöket jelenti. Az energia termelésének, tárolásának és felhasználásának módja kulcsszerepet játszik az általuk megálmodott rendszerben, mint amit a Japánban, Fujisawaban is megvalósítottak. Itt ugyanis kialakítottak egy olyan részt, ahol a fenti szempontok figyelembe vételével épültek a házak, ezáltal nem csak felhasználják az energiát, hanem termelik is azt. A többletet pedig eltárolják későbbi felhasználásra, vagy épp visszatáplálják az elektromos hálózatba. Ezt a fajta szisztémát erősíti tovább a LED technológián alapuló utcai világítás, mely amellett, hogy takarékosabb, a térfigyelő rendszerrel összekapcsolva, az emberek mozgása alapján csak a szükséges területek világítja meg jobban.


[+]

Fujisawa mellett az Denverben (USA) és itt, Németországban, Berlinben is hasonló tervek megvalósítása van folyamatban. A helyi elképzelések szerint a Future Living Berlin névre keresztelt projektben is nagy hangsúlyt kapna a energia, és a szinte napelem farmként működő területek további olyan energiahatékony megoldások használatával, mint a hőszivattyúk, jelentősen csökkenthetik az ökológiai lábnyomukat, ezáltal növelve a fenntarthatóságot generációkon keresztül.


[+]

Természetesen a klasszikus értelembe vett okosotthon megoldások is képviseltették magukat, melyek egy része a kényelem, míg más része inkább a praktikum felé vette az irányt, amivel például az idősebb generáció mindennapjait könnyítheti meg. Azonban mindkettőre jó példa a Laundroid névre keresztelt mosó-szárítógép, mely dolga végeztével ráadásként össze is hajtogatja és el is pakolja a ruhákat, ezáltal időt takarítva meg a fiatalabbaknak, vagy épp tehermentesítve az idősebbeket.


[+]

Az IFA kiállítás közvetítésében egy HP 1040 Folio G3 notebook volt segítségünkre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés