Hirdetés

IDF: készülőben a DDR3 SDRAM specifikációja

A múlt héten megrendezett Intel Developer Forumon több olyan fejlesztés is szóba került, amelyek nem kizárólag a nagy gyártóhoz kapcsolódnak, ezek közé tartozott a DDR3 memóriaszabványról szóló kitekintés is.

A JEDEC már dolgozik a következő SDRAM-generáció specifikációin, amely a DDR2 által az energiatakarékosság irányába tett lépéseket újabbakkal toldja meg, és az általa biztosított adatátviteli sebesség is tovább nő. A DDR2-modulok 1,8 V feszültséget igényelnek, utódjaik azonban be fogják érni 1,5 volttal is, és még fejlettebb energiamenedzsmenttel fognak rendelkezni. A DDR3 15–20 százalékkal kisebb késleltetést ígér. A foglalat csatlakozóinak száma nem változik, ám a jelölőbütykök természetesen másutt lesznek. A DDR2 négybites prefetchével szemben a DDR3 nyolcbites prefetchet biztosít, ami ugyanakkora valós órajelnél nagyobb sávszélességet tesz lehetővé. A 2006-ban megjelenő első DDR3-modulok 800 és 1066 MHz-es effektív órajelen fognak üzemelni, ezeket azonban újabb DDR2-memóriák fogják megelőzni.

Hamarosan hivatalossá válik a DDR2-667 specifikáció, amelyre máris felkészültek a nagy gyártók üzemei. 2005-ben jelennek meg a DDR2-800-as RAM-ok, amelyek már a technológia korlátait fogják feszegetni, alkalmazásukhoz ezért állítólag kissé módosított DIMM- és alaplapdizájnra is szükség lesz.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés