Hirdetés

Idén Vulkan API-ra vált a Godot videojáték-motor

A tervek szerint a nyáron érkező 4.0-s verzió már az új leképezőt fogja használni.

A videojáték-motorok piacán egyre ismertebbé válik a Godot, amely egy nyílt forráskódú megoldásnak tekinthető. A történelme viszonylag sokáig nyúlik vissza, eredetileg nem is nyílt fejlesztés volt, és a 2014-ben megjelent 1.0-s verzió igen sok gyermekbetegséggel küzdött. Nagyjából a 2016-os esztendő végén vált a 2D-s része igazán használhatóvá, és ez az a pont, amikor egyre többen felfigyeltek a rendszerre.

Az igazi áttörést a 3.0-s verzió hozta 2018-ban, amitől kezdve a Godot már nem csak egy hobbifejlesztés volt, hanem annál sokkal több. Mára a közösség vált a fejlesztés kulcsává, és hamarosan érkezik az újabb áttörés, ugyanis a 4.0-s verzió várhatóan az év közepén jelenik meg, és ennek a fő fejlesztése a Vulkan API-t támogató leképező biztosítása.

A változással maga a leképezésérét felelős rendszer is sokat módosul, hiszen idomulni kell az említett explicit API-k felépítéséhez, ami jelentős előny lesz a skálázás szempontjából, illetve komoly cél az is, hogy a konzolokra való portolás egyszerűsödjön. A Godot teljesen hivatalosan sosem tudja majd biztosítani az elterjedt konzolok kezelését, mivel az különböző jogi problémákba ütközik a fejlesztés nyíltsága miatt, ugyanakkor jelentősen le lehet egyszerűsíteni a portolást, így ezt az egyes érintetteknek lehetővé válik a zártabb platformokra való munka.

A Godot esetében továbbra is sok múlik a közösség támogatásán, és az alábbi Patreon oldalon keresztül lehet anyagilag is segíteni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés