Hirdetés

Már nem előnyös PC-ként árulni a PC-t?

Az iBuyPower kapcsán régóta ismert, hogy be szeretnének törni a nappalikba, így régóta tervezik a Steam masinájukat. Ez a termék végül SBX néven debütált, de a Steam masina jelző már lekerült róla, helyette mindenes szórakoztató központként utal rá a gyártó.

Kétségtelen tény, hogy a következő hónapok legnagyobb kihívása betörni a PC-kkel a nappalikba, ahol a konzolok mondhatni egyeduralkodók. A problémát az jelenti, hogy ezt borzalmasan nehéz kivitelezni, ugyanis a kereskedők visszajelzései szerint a PC-t nem igazán lehet eladni a nappalikba.

Az iBuyPower SBX éppen ezért egy olyan PC, ami nem is PC. Vagy mégis? A hivatalos sajtóközlemény kihangsúlyozza, hogy ez egy szórakoztató központ, ráadásul mindenhol kerüli a PC jelzőt. Ha viszont benézünk a „motorháztető” alá, akkor ez bizony egy PC, amiben AMD Athlon X4 740-es négymagos processzor, egy darab 4 GB-os DDR3-as rendszermemória, és AMD Radeon R7 250X-es VGA található 1 GB-nyi GDDR5-es fedélzeti tárral. Az adattárolásról 500 GB-os HDD gondoskodik, de az SBX Plus legizmosabb összeállításban lehetőség van 8 GB-nyi rendszermemóriát és 1 TB-os merevlemezt kérni.

Az iBuyPower SBX esetében az alapcsomag 399 dollár, de az árcédula 459 dollárra ugrik, ha egy Xbox 360-as gamepad is része a szettnek. Az előtelepített Windows 8.1 549 dollárra növeli az árat, míg az előbbi bekezdés végén említett kiegészítések már 699 dolláros végösszeget jelentenek.

Az iBuyPower SBX PC szórakoztatóközpont egészen érdekes marketinget kap, ugyanis a stratégiának része kiemelni azt, hogy a platformot az a gyártó készíti, amelyik az új generációs konzolokba szállítja az alapot, de az iBuyPower ennél továbbmegy és azt állítja, hogy az SBX már egy generációval lelépte az Xbox One és a PlayStation 4 konzolokat. Nyilván ez az összehasonlítás teljesen lényegtelen, mert a konzolokra másképp optimalizálnak a fejlesztők, de tisztán látszik az a marketingstratégia, amelynek alapja a PC-től való elválasztás. Szintén nagyon fontos a 399 dolláros ár, ugyanis a felmérések szerint a felhasználók egy nappaliba szánt gép esetében ennél többet nem igazán szeretnének költeni.

Az iBuyPower SBX leginkább az Alienware Alpha koncepciójára hasonlít. Lényegében egy PC, csak a marketing kerüli a PC jelzőt, hogy eladható legyen. Nagy kérdés, hogy ennek mennyi értelme van, hiszen ettől a működése nem változik meg.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés