Hirdetés

Decemberre csúszik a Hyperkin RetroN 5 megjelenése

Manapság már minden az új generációs vagy az androidos konzolokról szól, de időnként érdemes visszaemlékezni, hogy honnan is indult ez az egész. A Hyperkin RetroN 5 a kezdetekig ugyan nem megy vissza, de a piac ikonjai előtt azért tiszteleg. A márciusi TGIF-ben megemlített RetroN 5 ugyanis egy olyan konzol lesz, ami képes futtatni a NES, SNES, Genesis, Game Boy Advance és Famicom játékokat. Ráadásul ez az eredeti kazettákon keresztül lesz megoldható. Sőt, a gép még a Super Famicom, a Mega Drive, a Game Boy Color és a Game Boy kazettákat is elfogadja. A Hyperkin egy új vezérlőt tervezett a konzolba, így nincs régiózár, vagyis a cég a teljes kompatibilitásra törekedett.

A RetroN 5 saját gamepadet használ, ráadásul egyszerre négyet is támogat. Ennek a vezérlőnek a kialakítása illik a régi dizájnokhoz, és minden játék jól játszható vele, ráadásul vezeték nélküli Bluetooth kapcsolatot alkalmaz. A kontrollerekbe akkumulátor került, melyet az USB porton keresztül lehet újratölteni. Ugyanakkor az sem akadály, ha valaki a régi SNES, NES és Genesis gamepadet szeretné használni, ugyanis ezek is ráköthetők a RetroN 5-re. A retrokonzolra a tévét AV vagy HDMI interfészen keresztül lehet csatlakoztatni, vagyis ebből a szempontból sem érheti szó a ház elejét.

Technikailag a RetroN 5 emulációt használ, így egyetlen processzor lát el minden feladatot a gépben. Az operációs rendszeren belül végletekig paraméterezhető minden, továbbá még játékmentés funkció is van. Utóbbi nem tűnik nagy dolognak, de ha valaki játszott már régi konzollal, akkor tudhatja, hogy sok játékot az elejéről kell kezdeni minden egyes alkalommal. A RetroN 5 azonban bármilyen állapotot képes elmenteni, így a felhasználó később ott folytathatja a játékot, ahol abbahagyta.

A nagyképernyős tévékre is gondolt a Hyperkin, ami abból a szempontból fontos, hogy a régebbi játékok grafikai minőségét még nem a HD felbontásokhoz tervezték. Éppen ezért a RetroN 5 beépített felskálázást használ, hogy javuljon a megjelenített kép minősége, emellett feljavított hangzást is kínál a rendszer. Fontos tényező még az emulálás során, hogy a futatott program sebessége nem mindig lesz tökéletes, ami a régi játékoknál befolyásolhatta a játékmenetet, de a Hyperkin erre a problémára is gondolt, így a rendszer mindig a megfelelő teljesítmény biztosítására törekszik, ami se nem kevés, se nem sok, de ha ez nem felelne meg a felhasználónak, akkor a tempó manuálisan is befolyásolható pozitív és negatív irányban is.

A Hyperkin RetroN 5 az előzetes várakozáshoz képest picit csúszik, így csak december 10-én kerül az üzletekbe, de a 90 eurós ár megmarad, ami hízelgő lehet a régi kazettákkal rendelkező rajongók számára.

Előzmények

Hirdetés