Hirdetés

Hűtés nélkül is megjáratták a Renoir SoC APU-t

Persze túlzás lenne azt állítani, hogy gyors, de a Crysis az fut rajta.

Rég elmúltak már azok az idők, amikor a processzor hűtő nélkül leégett. Sőt, lassan két évtizede már nem is feltétlenül kell lekapcsolnia a lapkának, mivel képes annyira visszavenni az órajelét, hogy működőképes maradjon. Ezt a funkciót még az Intel Pentium 4 hozta be, de a később érkező processzorok esetben a gyártók inkább a lekapcsolást választották, ugyanis hiába működött volna a rendszer tovább, olyan mértékben belassult, hogy a legtöbben így is a leállítást választották. A technológia azonban már majdnem húsz éve adott, így nem annyira meglepő egy hűtő nélkül működő processzor.

Egészen más kategóriába tartozik a hűtő nélkül is relatíve gyorsan dolgozó, amit eddig nem nagyon tudtak prezentálni a gyártók. Kiderült azonban, hogy az AMD Renoir SoC APU, egészen pontosan egy Ryzen 3 4300U jelzésű modell még mindenféle hűtés nélkül is meglepően jó sebességgel futtat programokat. Persze félreértés azért ne legyen, elég lassúnak számít ez a hűtött állapothoz képest, de annyira már nem rossz, mint régen. Még a 3DMark Time Spy tesztben is összekapar 395 pontot, ami viszont érdekesebb, hogy 124 pontot hoz a Cinebench R15 egyszálú tesztjében. Utóbbi azt jelenti, hogy az magra levetített teljesítmény nagyjából 70%-a hűtés nélkül is hozható. A 327 pontos többmagos eredmény tekintetében már messze nem ilyen jó a helyzet, itt már erősen érződik, hogy a hőelvezetés gyakorlatilag minimális. Az alábbi Twitter üzenetben még egy videó is látható a rendszerről, és igen, fut rajta a Crysis is.

(forrás: Fritzchens Fritz Twitter) [+]

Ebből egyébként különösebb előny nem származik. Amikor ezeket a meglassulást biztosító eljárásokat fejlesztik, nem igazán arra számítanak a gyártók, hogy leesik a hűtő a processzorról, inkább az a jellemző, hogy leáll a ventilátor. Na most ezt a problémát már az elmúlt másfél évtized processzorai is könnyedén megoldották. Lelassulnak ugyan, de a munkamenet elmentéséig adnak időt, és utána a felhasználó választhatja a rendszer manuális leállítását. Emiatt nem különösebben fontos, hogy teljesen hűtés nélküli körülmények között is működőképes maradjon a rendszer, mert a hűtőbordára azért lehet számítani. Abból tehát az AMD nem igazán profitál majd, hogy az említett komponens nélkül működőképes marad a Renoir, valószínűleg nem is terveztek tudatosan erre, csak az alkalmazott feszültség- és órajelskálázás ilyen lett. Annyit elmondhatunk viszont, hogy most már ezt is tudja biztosítani a technológia.

Azóta történt

Hirdetés