Hirdetés

HTPC platform az AMD-től

Az AMD az ATI felvásárlásával lehetőséget teremtett a saját fejlesztésű platformok árusítására. Az asztali piacot az év elején elstartolt Spider rendszerek vették kezelésbe, mely kapcsán a gyártó mérsékelt sikereket könyvelhetett csak el. A nyár közepén azonban szó szerint berobbant a Puma névre keresztelt notebook platform a laptop üzletágba. Ennek megfelelően a kisebbik processzorgyártó közvetlen konkurenciát teremtett az Intel Centrino alapú noteszgépeinek. Rendkívül kedvező ár/érték aránya következtében a Puma sokkal jobb eredményeket produkált az asztali AMD platformnál. Az utóbbi idők sikerén felbuzdult mérnökök azonban lazítás helyett további támadásokat vezényelnek az ellentáborok lefegyverzésére, melynek köszönhetően megjelent az AMD HTPC platformja Maui névvel.

A rendszer minden elemét az AMD szállítja, így tökéletesen fut a gépezeten a cég saját fejlesztésű Live! Media Center szoftvere is. A házimozis alapokról az MSI Media Live DIVA 5.1 nevű alaplap gondoskodik, melybe Socket AM2 vagy AM2+ tokozású processzorok helyezhetők. A lapkakészletet az AMD RS780M északi és az SB700 déli híd páros alkotja, előbbi vezérlő egy Radeon HD 3200-as integrált grafikus magot rejt, mely a fejlett multimédiás képességein kívül a DirectX 10 API-val is kompatibilis, emellett a tervezők 128 MB dedikált Sideport memóriával is felszerelték. A zajkeltésről egy Realtek ALC888 hangvezérlő gondoskodik, melyhez mellékelnek egy Intersil D2Audio DAE-3 integrált áramkörre épülő speciális erősítő kártyát, melynek segítségével a felhasználó az 5.1-es hangfalrendszert közvetlenül az alaplap kimeneteire csatlakoztathatja. A 16 csatornás PCI Express sín használatával pedig Hybrid Crossfire rendszert is kialakíthat a felhasználó, ami nagyobb sebességet eredményez majd a játékprogramok futtatásakor.

A microATX kivitelű portéka rendelkezik még HDMI és D-Sub kimenetekkel, illetve a komponens csatlakozók sem maradtak le. Továbbá helyet kapott négy darab USB, egy Firewire, egy Ethernet port illetve egy SPDIF ki- és bemenet is.

A termék Phenom X3 8450, Phenom X4 9750 vagy alacsony fogyasztású Phenom X4 9350e processzor társaságában kapható. A csomagok rendre 279, 349 és 350 dollárért vásárólhatók meg. Emellett több számítógépgyártó is jelezte, hogy hamarosan elérhetővé teszik saját, AMD Maui platformra építkező rendszereiket.

  • Kapcsolódó cégek:
  • MSI
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés