Hirdetés

Jövőre nagyot léphet előre a HPC-piac a dupla pontosság szempontjából

Az idei SC15 alkalmával sajnos túl sok információt az érkező hardverekről nem közöltek a gyártók, de szerencsére számos pletykát el lehet kapni az efféle rendezvényeken. A HPC szerverekbe tervezett gyorsítók esetében manapság sajnos nem történik sok innováció, ami rányomja a bélyeget a top500.org listájára is, ahol pont a dupla pontosság melletti teljesítmény számít, és az élmezőnyben régóta nincs lényegi változás.

Jövőre azonban komoly előrelépésre lehet számítani, ugyanis az Intel, az AMD és az NVIDIA is új, csúcskategóriás gyorsítókkal támadja majd a piacot. Ezek persze nem feltétlenül célozzák pont ugyanazokat a területeket, de egyértelműen olyan információkat kaptunk, hogy a dupla pontosság melletti teljesítmény radikálisan megnő majd a ma elfogadott TDP fogyasztási szinteken.

Az Intel a Knights Landing kódnevű lapkával készül, amely valamivel több mint 3 TFLOPS-os dupla pontosság melletti teljesítményt céloz meg. Ez teljesen hivatalos adat, bár az Intel egészen pontosan még nem közölte a specifikációkat.

Az NVIDIA a legnagyobb, Pascal architektúrára épülő GPU-jánál a dupla pontosságot ugyan nem hangsúlyozza még ki, de az SC15-ön elhangzott pletykák szerint a 4 TFLOPS körüli teljesítmény elérése a cél, ami lényeges előrelépés az aktuális Tesla gyorsítókhoz viszonyítva.

Végül az AMD is készül majd új, abszolút teljesítményre kihegyezett FirePro S modellel, amely a GCN4 architektúrára épül majd, és az aktuális pletykák szerint kifejezetten a dupla pontosságot tartja szem előtt. Ennél a fejlesztésnél 7 TFLOPS-os célról lehet hallani az érintettektől.

Az aktuális, abszolút csúcstartónak számít FirePro S9170 2,62 TFLOPS-os dupla pontosság melletti tempójánál láthatóan mindegyik új modell erősebb lesz, amitől a top500.org is azt várja, hogy az elkövetkező két évben a legjobb szuperszámítógépek listáján az összteljesítménye lényegesen megnő majd. Ezzel az elmúlt években lelassult bővülés gyorsulóvá alakulna át.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés