Hova tovább netbookpiac? Az Acer szerint még koránt sincs vége a dalnak...

Számos hír kering arról, hogy a netbooknak vége, a netbooknak bealkonyult, nincs értelme vele többé foglalkozni – sőt, páran már valóban kiszálltak ebből a piacból. Vajon hogyan vélekedik erről egy a netbookeladások jelentős részét magáénak tudó vállalat? Ennek kapcsán egy rövid interjút készítettünk Szalay Balázzsal, az Acer Magyarországi részlegének marketing menedzserével a netbookpiac helyzetéről, a technológiai irányvonalakról.


[+]

PROHARDVER! (PH!): Mi az Acer terve a netbookokkal kapcsolatosan a jövőre nézve? Tényleg jobb lenne megszüntetni ezt az irányvonalat?
Szalay Balázs (Acer):
Az Acernek nem célja a netbook vonal megszüntetése. A mobilitás mindig is az Acer DNS-ének része volt, és a cég felismerte, hogy a számítógépes piac változik. A PC-ket már nem csak tartalom létrehozására használják, hanem egyre inkább fogyasztási eszközökké válnak, új eszközök és új kategóriák jelennek meg, valamint a technológiai fejlesztések megváltoztatják azt is, ahogyan az eszközeinkkel dolgozunk. Mindez azt jelenti, hogy a felhasználók számára elérhető eszközök skálája egyre szélesebb, de a fiatalnak mondható tabletek valójában csak a mozaik egy újabb darabkái. Bár ezek most lecsippentettek egy szeletet a hordozható gépek piacából, hosszú távon meg fogják találni a helyüket a notebookok és netbookok között, ahelyett, hogy elvennék ezek helyét. A netbookokat tehát továbbra is fontos részeinek tekintjük a mobil eszközök piacának.

PH!: Az Acer mindig azt állította, hogy a netbook és notebook sohasem lesznek egymás versenytársai. Az ultrabookok megváltoztatják a kapcsolatot ezek között az eszközök között?
Acer: Egy ultra-vékony notebook mögött teljesen más koncepció áll, mint egy netbook esetében. A netbookok ott fognak maradni, ahol most is vannak: felhasználóbarát eszközök, elegáns stílussal és minden olyan tulajdonsággal, ami a nagyszerű szórakozáshoz menet közben szükséges, beleértve a hosszú akkumulátor üzemidőt is.
A netbookok speciálisan úgy készültek, hogy ügyesen ötvözzék az ízléses és stílusos külsőt a praktikummal és a használható teljesítménnyel; számos trendi színben kaphatók, elég távol a hagyományos professzionális notebook külsőtől. A felhasználók nem fognak elvárni jelentős extra tulajdonságokat vagy feljavított teljesítményt a netbookoktól, mert főleg praktikussági okokból választják őket, vagy azért találják őket vonzónak, mert alacsony az áruk, kisméretűek, és hosszú akkumulátor üzemidőre képesek. Ami az igazi különbséget jelenti, az a felhasználói élmény…

Acer Aspire One Happy 2 netbookok színkavalkádja
Acer Aspire One Happy 2 netbookok színkavalkádja [+]

PH!: Ezek szerint az Acer számára továbbra is értékes a netbookpiac...
Acer: EMEA szinten ez a piaci szegmens több mint 7,5 millió darabot jelent. Az Acer és az Asus maradt csak, akik ebben a szegmensben még fajsúlyosan jelen vannak: 2011 szeptemberétől 2012. januárig ezek ketten fedték le a teljes EMEA régióban értékesített darabszám 65%-át (28% Acer; 35,5% Asus). Az igaz, hogy a netbookok száma csökkent az EMEA érett piacain, azonban globális szemszögből a csupán 4,2%-nyi eladás csökkenéssel még mindig sínen vannak (GfK adat, FY2010/FY2011). Ez a nem rossz eredmény elsősorban annak köszönhető, hogy a feltörekvő piacokon megnövekedett az igény a költséghatékony eszközök iránt, másodsorban pedig a gazdasági visszaesésnek, ami a legtöbb európai országot érinti, így az olcsóbb hordozható PC-k iránti kereslet megnőtt.

PH!: Korábban a Microsoft létrehozott egy speciális operációs rendszert a netbookok számára (Windows 7 Starter). Mi lesz a Windows 8-cal?
Acer:
A Windows 7 Starter egy lecsupaszított és korlátozott verziója a Windows 7-nek. A Starter verzió olyan korlátozásokat tartalmaz, mint például nem engedte a felhasználónak, hogy megváltoztassa a hátteret, és nem ajánlotta fel az átlátszó ablak üzemmódot, vagy a hálózati nyomtatást, de tökéletes volt arra a szerepre, amire a netbookot szánták: webböngészés, e-mailek ellenőrzése, valamint alapvető irodai alkalmazások futtatása. Jelen pillanatban még a Microsoft nem fontolgatja a Windows 8 „Starter” verziójának elkészítését. A teljes verzió kiválóan fut a netbookokon, és úgy tűnik, hogy képesek kezelni az operációs rendszert anélkül, hogy az korlátozná teljesítményüket.


[+]

PH!: A netbookokat nemrégiben oktatási kezdeményezésekben is használták, „egyszerűen használható” és „hosszú akkumulátor üzemidő” tulajdonságaik miatt. A jövőben is fognak még ilyen eszközöket használni?
Acer:
Az oktatási netbook gyártását – ahogyan korábban hívtuk – befejeztük. Azonban egy új 11,6"-es PC várható ebben az évben, az oktatási kínálat részeként. A netbookok a diákok tökéletes társai: olyan irodai feladatokra specializáltak, mint email, szövegszerkesztés, Power Point prezentációk, Excel, és internet böngészés. Nagyjából ez minden, amire egy átlagos diáknak szüksége lehet egy tanórára. Továbbá jelentősen kisebbek és észrevehetően könnyebbek, mint a notebookok. Ebben a számítógépek uralta világban visszatérni a hagyományos tollhoz jegyzetelés vagy egyéb munka miatt, számos diák számára komoly visszalépést jelenthet. A digitális jegyzet egyszerűen sokoldalúbb, lehetővé téve a diákok számára, hogy jegyzeteikkel digitálisan dolgozhassanak, például amikor vizsgára készülnek fel.

PH!: Egy picit más, de mégis összefüggő téma...de mi a helyzet a Chrome projekttel?
Acer: Az Acer Chromebook AC700 múlt évben került ki a polcokra az Egyesült Államokban. Ez egy meglehetősen nem-hagyományos eszköz, merthogy teljesen webalapú. Ez az egyszerűbb megközelítés azt jelenti, hogy a felhasználóknak nem kell foglalkozniuk szoftver-frissítésekkel, aggódniuk az víruskereső szoftver miatt, vagy archivált fájlokat keresgélni. Minden a felhőben van, éppen ezért még nem mindenki áll készen erre. Az Acer Chromebook az Amazon US-en elérhető, mert ez a Chromebook egyik stratégiai értékesítési csatornája. Az EMEA régióban, az Egyesült Királyságban és Németországban is elkezdték a Chromebook modellek értékesítését.

PH!: Ezek szerint nem igaz az, hogy a Chromebook modellek kezdettől fogva kudarcra vannak ítélve, mert az az általános vélekedés, hogy mobil szélessávú kapcsolat kell ahhoz, hogy bármire is használhatóak legyenek?
Acer: Mi, az Acernél, nem hisszük, hogy ez igaz lenne: a Chromebookok Wi-Fi-t is használhatnak, hogy az internethez csatlakozzanak, és használhatóak bárhol, ahol a közelben hotspot található. A cél a kényelem, nem a termelékenység. Azon fogyasztók számára, akik egy azonnal bekapcsolható eszközt keresnek, hosszú akkumulátor üzemidővel és elegáns dizájnnal, csupán abból a célból, hogy a webre csatlakozzanak email és a digitális média miatt, a Chromebook igenis érdekes lesz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények