Hirdetés

Hordozható merevlemez ujjlenyomat-olvasóval

Számos gyártó kínálatában megtalálhatók olyan hordozható USB-s tárolóeszközök, melyeknél az adatok valamilyen módon védve vannak a jogosulatlan hozzáférés ellen. A jelszavaknál hatékonyabb védelmet biztosíthatnak a hardverkulcsok, ám ezeknek megvan az a hátrányuk, hogy mindenképpen elkülönítve tartandók a tárolóegységtől, s így elkallódásuk esélye is nagyobb – márpedig nélkülük még a jogos tulajdonos sem fér hozzá fájljaihoz.

A kulcs elvesztésének veszélye minimálisra mérséklődik a LaCie SAFE Mobile Hard Drive nevű termékével, ahol a beépített leolvasónak köszönhetően ujjlenyomatok segítségével történik meg az azonosítás. Először egy Windows vagy Mac OS rendszert futtató gépre telepített szoftver segítségével felhasználói profilokat kell létrehozni: ezekből maximum öt biztosított különböző (írási-olvasási vagy csak olvasási) jogosultságokkal, valamint legfeljebb tíz különböző ujjlenyomat hozzárendelésével. Ezeket a mobil eszköz eltárolja, és később már teljesen önállóan végzi a hozzáférés engedélyezését, vagyis külön alkalmazás telepítése nélkül bármilyen operációs rendszer alatt használható, amely képes USB-s külső tárolók kezelésére.

A Porsche dizájnstúdió által tervezett dobozka 138 x 80 x 25 mm méretű, és 230 grammot nyom. A benne helyet foglaló merevlemez 8 MB vagy nagyobb pufferrel rendelkezik, tányérja percenként 5400-at pördül, és 12 ms-nál kevesebb az átlagos keresési ideje. A maximális adatátviteli sebességet a gyártó 25-27 MB/s-ban adja meg. Az egység áramellátásához nincs szükség hálózati adapterre, mivel az energiát is az USB portról nyeri. A SAFE Mobile Hard Drive 40 GB-os változatát 150, míg 80 GB-os változatát 200 dolláros áron bocsátották piacra.

  • Kapcsolódó cégek:
  • LaCie

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés