Hirdetés

Hordozható merevlemez előtelepített vírussal

Éppen a mai napon számoltunk be a LaCie előretelepített linuxos rendszerkörnyezettel ellátott külső merevlemezéről; mint időközben részben ennek apropóján megtudtuk, a japán I-O Data a múlt héten szintén egy előretelepített szoftvert tartalmazó hordozható merevlemezcsaládról tájékoztatta a vásárlóközönséget, jóllehet ezúttal nem operációs rendszerről, hanem trójai programról van szó, mely természetesen a cég akarata ellenére került rá az érintett adathordozókra.


Trójai a páncél alatt

A japán cég a napokban elismerte, hogy a 80 GB kapacitású HDP-U80, a 60 gigabájtos HDP-U60 és a 40 GB tárhellyel rendelkező HDP-U40 típusjelzést viselő modellek némelyikére – egyelőre nem tisztázott módon – a "WORM_TOMPAI.A" illetve "W32/Tompai-A" néven ismert trójai került, a kártevőt azonban szerencsére szinte az összes elterjedt vírusirtó program képes ártalmatlanítani, így a fertőzött külső meghajtók használata nem jelent komoly biztonsági kockázatot – állítja a vállalat.

Az ügy pikantériája, hogy a gyártó az átlagosnál ellenállóbb borítást alkalmaz a teljes HDP szériánál, így az adatok biztonsága fokozottan szavatolt – ez ugyanakkor minden jel szerint csak és kizárólag a mechanikus behatásokra vonatkozik. A gyártó egyelőre nem közölte, hogy pontosan hány leszállított egység érintett a kínos incidensben, a készülékek sorozatszám szerinti intervallumát azonban közölték (lásd alul). A forgalomba nem került, de "sterilizált" külső merevlemezek csomagolását az eset óta egy körbe kötött kék szalaggal különbözteti meg a gyártó.

Az érintett szériák a következők:

  • HDP-U40: YBS0000001xx – YBS0005520xx
  • HDP-U60: YBT0000001xx – YBT000100xx
  • HDP-U80: YBV0000001xx – YBV0002480xx

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés