Hirdetés

Hőmérő extrákkal

A szokásos rendszerállapot-jelzésen túl számos olyan tulajdonsággal ruházta fel készítője a SpeedFan figyelőprogramot, melyek segítségével az ingyenesen letölthető alkalmazás a manapság szinte minden alaplaphoz mellékelt különböző monitorprogramoknál hatékonyabb megoldást kínál. A SpeedFan amellett, hogy elképesztő mennyiségű alaplapi szenzorhoz nyújt natív támogatást, képes kiolvasni a legtöbb merevlemez S.M.A.R.T. paramétereit, illetve lehetőséget ad a pontatlan alaplapi érzékelők által nyújtott információk korrigálására is.

A program egyik leghasznosabb tulajdonsága (melyből a neve is ered) mégis az alaplapra kötött hűtőventilátorok fordulatszámának szoftveres szabályozása, melynek segítségével – amennyiben az alaplap támogatja ezt a lehetőséget – kényelmesen lehalkíthatóak a hangos ventilátorok, ám ha ez a hűtés hatékonyságán jelentősen rontana, az alkalmazás azonnal riasztja a felhasználót.

A SpeedFan legújabb verziója néhány új rendszerfigyelő-áramkör felismerésével bővült, illetve a 4.20-as változat már kompatibilis az nForce4 alaplapok SMBus rendszerével is. A program ingyenes változata letölthető a fejlesztő weboldaláról.

Hirdetés