Hirdetés

Hivatalosan is elrajtolt az Intel Z68 lapkakészlete

Hosszas várakozás után, ma reggel 9-kor zöld jelzést kapott a Z68 Express PCH, tehát mától nem csak az alaplapgyártók fedhetik fel kínálatukat, hanem a tesztek eredményei is nyilvánosságra kerülnek. Az Intel partnerei egymás után jelentik be Z68-ra épülő termékeiket, ezért a mai nap folyamán ezekről több ízben fogunk számot adni, hiszen igazi dömping várható (a Gigabyte például nem kevesebb, mint 11 alaplapot dob piacra).

Az előzetes információknak megfelelően a Z68 PCH nem tartogat igazi meglepetéseket: végre a Virtu révén azok is kihasználhatják az integrált grafikus magban rejlő lehetőségeket, akik rendelkeznek dedikált grafikus kártyával. A sokat emlegetett SSD caching Intel Smart Response néven is bekerült a Z68 tudástárába, azaz a HDD mellé rakott SSD-t lehet gyorsítótárként is alkalmazni, nem csak külön tárolóként.

Lapkakészlet szinten a támogatott eszközök listája nem igazán változott. A 2.0-s USB kapuk maximális száma továbbra is 14, de az USB 3.0 natív támogatása továbbra sincs napirenden, hanem külső vezérlőre kell támaszkodni. A korábbiakhoz képest szintén nem változott a SATA portok száma és kiosztása, tehát maximum 6 darab eszköz támogatott, ebből kettő lehet SATA 6 Gbps szabványra épülő, a maradék 4 darab továbbra is csak 3Gbps-os SATA támogatást élvezhet.

A DDR3 típusú memóriákból a Z68 hivatalosan maximum az 1333 MHz-es modulokat támogatja, míg a a grafikus vezérlőknek továbbra is 16 darab PCI Express sávon kell osztozniuk, ami két kártyánál 2x8-as felosztást jelent. A hátlapra felkerülhetnek a H67-től örökölt képkimenetek, azaz a HDMI, DisplayPort és DVI. Ezekből az információkból jól látható a Z68 csak részben új chipkészlet, összességében véve inkább egy hibrid P67/H67 megoldásról van szó, ami kapott néhány új funkciót.

A határidő lejártával a találgatásoknak is vége szakad, és kiderül, hogy a LucidLogix Virtu okoz-e fogyasztás- és teljesítménycsökkenést, valamint fény derül arra is, hogy az Intel Smart Response (SSD caching) mennyi hasznot hajt. Természetesen a tuningról sem feledkeztünk, és utána jártunk annak, hogy a nem K-ra végződő processzorok BCLK alapú túlhúzása tényleg működik-e a Z68-ban. Akiket bővebben érdekel a téma és szeretné tudni, hogy a fenti újítások valóban hasznos fejlesztések, vagy csak egy újabb bőr lehúzása a P67-H67 párosról, azok a válaszokat részletes tesztünkben megtalálják.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés