Hirdetés

Hitachi: újabb kapacitásugrás előtt a merevlemezek

A Hitachi néhány nappal ezelőtt egy szakmai konferencián ismertette, miként lehet már kidolgozott, részint a tömegtermelésben is alkalmazott technológiákra alapozva rövid időn belül a jelenlegihez képest 2–2,5-szeresére növelni a merevlemezek adatsűrűségét. A gyártó módszerével elérhető a négyzethüvelykenkénti 610 gigabites kapacitás, melyhez a manapság használt merőleges adatrögzítési (Perpendicular Magnetic Recording, PMR) eljárásból indultak ki, bár a hordozót és az író-olvasó fejeket is tovább kellett fejleszteni.

A lemeztányéron az eddigieknél keskenyebb, mindössze 65 nm széles sávokat alakítanak ki, és a Hitachi egy új bevonatot is kikísérletezett, hogy az egyes biteket gyorsan lehessen írni, és a réteg magas hőmérsékleten is stabilan megőrizze a polaritását. Mivel a sávok ilyen közel kerülnek egymáshoz, arról is gondoskodni kellett, hogy a fej által íráskor létrehozott elektromágneses mező ne befolyásolhassa a szomszédos trackek tartalmát – ehhez miniatűr „pajzsot” használnak, mellyel leárnyékolják a fejet. A Hitachi korábban egy új fejtípust is kidolgozott, ám az úgynevezett CPP-GMR technológia helyett valószínűleg kezdetben még a továbbfejlesztett TMR fejeket használják.

Érdekes, hogy a mérnökök a hibadetektálás és -javítás módszeréhez is hozzányúlnának a nagyobb adatsűrűség érdekében. Jelenleg a Reed-Solomon hibajavító kódot (ECC) használják, amely némileg csökkenti a hasznos adatok számára rendelkezésre álló helyet. A Hitachi szerint ez a jelfeldolgozás technikájának, a dekódolásnak a megváltoztatásával biztonságosan elhagyható, aminek köszönhetően további mintegy 4 százalékkal nőhet a hasznos tárkapacitás – az új tároló esetében ez 610 helyett 635 gigabit/négyzethüvelyket jelentene.

A gyártó egyelőre nem pontosította, mikor tűnhetnek fel a piacon azok a merevlemezek, melyek már ezt az új technológiát tartalmazzák. Azt ugyanakkor elárulta, hogy a már kezében lévő, illetve a jelenleg fejlesztés alatt álló megoldásoknak köszönhetően a következő években nem fog megtörni az a trend, hogy a merevlemezek adatsűrűsége évente körülbelül 40 százalékkal növekszik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés