Hibrid miniakkumulátor a Sonytól

A Sony nyilatkozata szerint az üzemanyagcella fejlesztései elérték azt a szintet, amikor már piaci bevezetésről is szó eshet. A Tech-On! internetes portál értesülései alapján az új metanolos üzemanyagcellák igen jó hatásfokkal üzemelnek. Az 5 x 3 x 2 cm-es eszköz hat üzemanyagcellájának teljesítménye 1 watt körül van, de mivel egy lítium-polimer akkumulátort is tartalmaz, nagyobb teljesítményfelvételű készülékeket is képes ellátni árammal. Alapesetben az üzemanyagcellák az akkut töltik, és csak az akku táplálja a rákötött készüléket. Ha ideiglenesen nagyobb teljesítményre van szükség, akkor a vezérlőáramkör az akku mellett az üzemanyagcellákat is közvetlenül a kimenetre kapcsolja, így 3 watt maximális teljesítményt lehet elérni.

Sony: üzemanyagcellás hibrid áramforrás prototípusa

1 milliliter metanolból 1,1 Wh energiát tudnak előállítani, ez háromszorosa a 2005-ös, illetve kétszerese a 2006-os prototípus értékének. A demonstráció arra is fényt derített, mit jelent ez a gyakorlatban: egy mobiltelefon egy 1seg formátumú digitális tévéadást 10 ml üzemanyag felhasználásával 14 órán keresztül tud megjeleníteni. A Sony a technológia kereskedelmi bevezetését a közeljövőben tervezi, az időponttal és a várható árral kapcsolatban azonban pontos adatokkal még nem szolgált.

Az üzemanyagcellákban használt 99 százalékos metanolt könnyű előállítani, ráadásul az eszköz élettartama is kellően hosszú. Bár már a mostani prototípus is elég aprónak számít, a Sony szerint a végleges változat még kisebb lehet, mivel vezérlőáramkörének méretét tovább tudják csökkenteni – ez ugyanis most olyan funkciókkal is rendelkezik (például a működéssel kapcsolatos legkülönfélébb paraméterek megfigyelése), amelyek csak a kutatás-fejlesztés számára fontosak, a piacra kerülő áramforrásokból azonban el lehet őket hagyni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Hirdetés