Hirdetés

Apró hibát találtak az Intel NUC mini PC-k thunderboltos változatában

A The Tech Report online magazin arról számolt be, hogy egy lehetséges problémaforrásra bukkantak az Intel nemrégiben beharangozott NUC, azaz Next Unit of Computing mini számítógépének tesztelése közben, aminek érkezéséről múlt hét elején mi is beszámoltunk. A hibában csak a DC3217BY jelzésű, tehát a piros fedeles, Thunderbolt porttal ellátott modellt találták érintettnek, a Gigabit Ethernet vezérlővel szerelt DC3217IYEA típus állításuk szerint hibátlanul működik.

Intel NUC DC3217BY - jól felismerhető a piros fedélről
Intel NUC DC3217BY - jól felismerhető a piros fedélről

A hiba egy szimpla lefagyás, ami az adott típusú gép esetében a nagyméretű, több gigabájtos adatállományok Wi-Fi-n keresztüli folyamatos mozgatásánál jelentkezett. Mivel a hiba folyamatosan fennállt, ráadásul könnyen reprodukálható volt, az oldal tesztelői nyomozásba kezdtek, aminek eredetét sikerült lokalizálni. Az ilyen típusú hirtelen „fagyások” nagy része ugyanis legtöbbször valamely alkatrész melegedésére vezethetőek vissza, így a vizsgálatot ezzel kezdték, aminek hamar meglett a pozitív eredménye: nyitott burkolat mellett minden rendben ment, de az is segített, ha a BIOS-ban a hűtőventilátor fordulatszámát konstans 100%-ra állították.

A problémát vélhetően az mSATA és mini PCI foglalat, pontosabban az azokba helyezett Centrino Advanced-N 6235 Wi-Fi vezérlő és Intel 520 SSD tároló közelsége okozza: a Wi-Fi vezérlő nagy terhelésnél túl sok hőt termel, aminek következtében az SSD (ideiglenesen) felmondja a szolgálatot (az operációs rendszer lefagy, újraindításnál pedig nem találja a tárolót), és csak egy rövid kikapcsolás után hajlandó újra munkába állni. A melegedés teóriáját megerősítendő, hogy a Wi-Fi vezérlőt eltávolítva és külső USB-s vezérlőt használva mindenféle adatmozgatás hiba nélkül lefutott.

Kártyák egymáson
Kártyák egymáson (forrás: The Tech Report)

Mivel sem a burkolat eltávolítása, sem a ventilátor csúcsra járatása nem jelent végleges megoldást, a gyártóval is felvették a kapcsolatot, akiknek szintén sikerült reprodukálni a jelenséget. Ez a vártnál több időt vett igénybe, mivel az Intelnél először egy másik mSATA-s SSD-vel próbálkoztak, amivel minden teszt rendben lefutott, de ugyanolyan típusú tárolóval a hiba laborkörülmények között is kibukott.

Habár a fent vázolt probléma nem minden esetben és körülmények között jelentkezik, a gyártónál mégis dolgoznak a hibajelenség elhárításán, hiszen hasonló helyzet előfordulhat könnyen más gyártótól származó hardverelemekkel is, főleg melegebb külső hőmérsékleti viszonyok mellett. A megoldás állítólag egy egyszerű BIOS frissítés formájában érkezhet, így vélhetően a gyártó nem fog mást tenni, mint módosítja a hűtőventilátor vezérlésének profilját.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés