Hirdetés

Hetvenkilencmillió terabájt egymilliárd HDD-n

A Seagate tegnapi bejelentésével új mérföldkőhöz érkezett a merevlemezek történelme: az amerikai vállalat – a világ első számú HDD-gyártója – közleményében tudatta, hogy a napokban leszállította egymilliárdodik merevlemezes adattárolóját. A cég az asztali és hordozható számítógépek mellett a legkülönfélébb felhasználási területekre kínál adattárolókat: merevlemezei a PC-ken és szervereken kívül többek közt különböző kézi eszközökben vagy akár autókban is megtalálhatóak. Az eddig forgalomba került egymilliárd Seagate merevlemez kapacitását összeadva a cég számításai szerint egy nagyjából 79 millió terabájtos hatalmas adattárat kaphatnánk: ezt a rekordot eddig még csak megközelítenie sem sikerült a konkurens gyártóknak.

A vállalat magabiztos hangvételű közleménye kitér rá, hogy a növekedés itt természetesen nem áll meg, a konkurencia kapcsán pedig rámutat, hogy mire a legközelebbi rivális (bár nem nevesítik, de alighanem a Western Digitalról van szó) piacra dob egymilliárd HDD-t, addigra a Seagate már e mennyiség közel kétszeresével büszkélkedhet majd.

A merevlemezpiac és a merevlemezek gyors ütemű bővülését, fejlődését jól jelzi, hogy az egymilliárdos mérföldkő eléréséhez 29 évre volt szüksége a Seagate-nek, a jelenlegi ütemben haladva azonban kevesebb mint öt év kell majd a gyártónak a duplázáshoz. A Gartner Group piackutató 2007-es kimutatásából egyébként kiderül, hogy csak tavaly 500 millió darabos forgalmat generált a teljes merevlemezpiac, míg 1990-ben valamivel kevesebb, mint 30 millió HDD-t gyártottak a piaci szereplők (akik mellesleg akkor jóval többen is voltak, mint most).

Seagate ST506: 5 megabájt, 2,5 kilogramm
Seagate ST506: 5 megabájt, 2,5 kilogramm

A Seagate első merevlemeze 1979-ben jelent meg, ez volt a mindössze 5 megabájtnyi adat tárolására képes ST506. A HDD – melyen ma jobb esetben egyetlen MP3 zeneszámot lehetne elhelyezni – két és fél kilogrammot nyomott, ára pedig elérte az 1500 dollárt, vagyis az egy megabájtra jutó fajlagos költség nagyjából 300 dollárra rúgott. Összehasonlításképpen napjainkban egyáltalán nem számít kuriózumnak az 1 terabájt kapacitású merevlemezes adattár – erre ma megközelítőleg 32 napnyi HD-videót lehet felvenni, egy megabájtnyi tárhely pedig nagyjából ötezred centbe (durván 0,00022 dollárba) kerül a Seagate kalkulációi szerint.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés