Hirdetés

Hazugság volt a GeForce-ok bányászlimitjét kiütő szoftvercsomag

A GitHub már el is távolította az érintett oldalt, amely a világ legkisebb "meghajtójával" próbálta becserkészni a bányászokat.

A hét elején írtunk arról, hogy egy Sergey nevű állítólagos fejlesztő szerint teljesen kiüthető a GeForce-ok bányászlimitje, és az általa készített szoftvercsomagnak létre is hozott egy GitHub oldalt.

Bár eredetileg a projekt február 26-án lett volna kiadva, maga az NVIDIA RTX LHR v2 Unlocker program hamarabb letölthetővé vált. Ez az az alkalmazás, amely elvileg módosítaná az egyes VGA-k BIOS-át, illetve letöltené a limitációtól mentes bányászatot biztosító meghajtót. A valóságban egyiket sem csinálja, mivel BIOS módosítására vonatkozó állomány nem lelhető fel a telepített fájlok között, de egy távoli szerverről azért letölt egy állítólagos meghajtót. Ez az "511.65-desktop-win64bit-international-nsd-dch-whql.exe" név alapján még reálisnak is tűnhet, de az egész fájl 155 kB, tehát finoman szólva sem az, aminek látszik, ráadásul számos vírusellenőrző szoftver bejelez rá.

A fejlemények tudatában az egész hazugságnak tűnik, és a GitHub már el is távolította a szóban forgó oldalt. Az még nem világos, hogy a Sergey nevű delikvens mit szeretett volna elérni, mivel egyelőre a szoftverének a pontos működése nincs feltárva. Tekintve, hogy ezt sokan bányászatra tervezett gépekben használnák igazából nincs sok támadási lehetőség, hacsak nem kriptopénztárcákkal kapcsolatos visszaélés volt a cél. Ennek van némi realitása, hiszen ezek a gépek a bányászaton kívül semmire sem jók, de ha az elvégzett munka eredményének csak egy részét megszerezi Sergey, akkor azzal sokat nyerhet.

Előzmények

Hirdetés