Hirdetés

Hazánkban ketyegett 7 GHz fölött egy Trinity APU

A nemzetközi extrém tuning mellett örömünkre szolgál ismét egy jó hazai eredményt bemutatni, ugyanis toyone (Tóth Gergő) sikeresen túllépte a 7 GHz-et egy IGP-vel rendelkező processzorral. Egészen pontosan 7379,6 MHz-en dolgozott a tuningra nem igazán használt, mindössze 16 ezer forintba kerülő AMD A6-5400K jelzésű Trinity APU, ami hazai viszonylatban rekordnak számít, hiszen APU-val ekkora órajelet még senki sem mutatott fel Magyarországon belül.


(forrás: CanardPC)

A hitelesített értékhez 1,968 V-ot kellett alkalmazni, illetve az IGP funkcionálisan ugyan nem került letiltásra, de a képet akkor is egy Radeon HD 7770 számolta. Természetesen a hűtésről folyékony nitrogén gondoskodott. Az eredmény elérésében egy MSI A85X-G65-ös alaplap segített, míg a DDR3-as rendszermemóriát az ADATA szolgáltatta.

Ha már tuning, akkor eredmények is születtek. A SuperPi 1M 7 GHz-en 14 másodperc és 508 ezredmásodperc volt. Kétségtelen tény, hogy az A6-5400K APU-k összesítésében ez rekord, viszont ez a mezőny meglehetősen szűkös, illetve csak két eredmény született folyékony nitrogén felhasználásával. A PiFast viszont sokkal érdekesebb, már maga a mezőny miatt is, ugyanis 6999 MHz-en 20,92 másodperces eredmény született, ami a Socket FM2 tokozású processzorok között a második helyre volt jó, és számos A10-5800K-s APU-t sikerült megelőzni. Ez toyone szerint azért történt, mert a „hazai” A6-5400K integrált északi hídja 4 GHz fölött is üzemképes maradt, így előnybe került az elméletben combosabb APU-khoz képest, amelyek inkább 4 GHz alatt üzemeltek ebből a szempontból.

Gratulálunk az elért tuninghoz és teljesítményhez!

Előzmények

Hirdetés