Hirdetés

Hatékony PC-zajcsökkentés

Korábban csak a nagyobb MHz, a több FPS és Mbyte számított, ma viszont már arra is gondol mindenki, hogy ne kapjon halláskárosodást számítógépétől. Egyre több cég dob piacra halk eszközöket, vannak olyanok is (pl. Zalman), melyek így szereztek rangot a nemzetközi piacon. A processzorra már ultrahalk GT Silent Breeze 462 coolert tettünk, a videokártyán a Zalman ventilátormentes, heatpipe-os hűtője pihen, merevlemezünk a Seagate legújabb folyadékcsapágyas típusa - még mindig nem dőlhetünk hátra teljes megelégedéssel. Ott van például a tápegység.

Ugyanis a táp ventilátora - a gépben manapság található ventikhez képest - hangos. Persze ezen a területen is fejlődést figyelhetünk meg, egyre halkabb PSU-k jelennek meg a piacon, de mint mindent, ezeket is lehet tovább csendesíteni. A MuffledComputing új termékének segítségével a garancia elvesztése nélkül - márpedig pl. egy Enermax esetében ez nem mellékes szempont - tehetjük még halkabbá tápegységünket. A Power Supply Fan Muffler (vagyis tápegység ventilátor hangtompító) viszonylag egyszerű, ám hatékony módszerrel csökkenti a tápegységtől származó zajt.



Az alapötlet az, hogy a hangnak csapdát állítanak, így bár a levegő szabadon tud távozni, a zajszint jelentősen csökken. Az ábrán jól látszik, hogy a kék vonallal jelölt levegő a ventilátor által keltett nyomás miatt valóban távozik a Mufflerből, a piros nyíllal jelölt hang a speciális hangelnyelő bevonat miatt nehezen szabadul a csapdából. Ugyanilyen anyaggal találkozhatunk a hazánkban is kapható, számítógépházak belső falára rakható hangfogó formájában, tehát az ötlet tényleg nem új, az ilyen irányú alkalmazása viszont igen.



Azt be kell ismerni, hogy mérete alapján nem nevezhető éppen praktikusnak, a gépház a Mufflernek köszönhetően közel 1 "tápegységnyivel" meghosszabbodik, és elveszti téglatest alakját. Cserébe viszont halkabb tápegységet kap. A méreten kívül további problémát vet fel az is, hogy a cég állításával szemben a levegő nem feltétlenül távozik akadály nélkül, de amint azt a tesztek igazolták, nem okoz problémát a PSU működésében, és a várt hatás sem marad el. Az overclockers.com szakszerű, zajszintmérővel elvégzett vizsgálata szerint a Power Supply Fan Muffler tényleg hatékony, és az összes átlagos kialakítással rendelkező tápegységgel kompatibilis.



A teszthez egy 360 Wattos Powerman és egy 275 Wattos Cooling Silent tápot használtak. A Powerman 62 dB-es zajszintje a Muffler használatával 51-re csökkent, míg a Cooling Silent hangereje 61 dB-ről 50 alá esett. Ez mindenképpen jelentős és érezhető javulás, amit ráadásul garanciavesztés nélkül, pár perces szereléssel érhetünk el. A Muffler egyébként nem csak tápegységekhez, hanem kisebb méretben és enyhén eltérő kialakításban 8 centis ventilátorokhoz is elérhető (Front Fan Muffler és Auxiliary Fan Muffler). Minden Muffler 30 dollárba kerül (kb. 7000 Forint).

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés