Hirdetés

Hatalmas sikere lehet az ARM-alapú netbookoknak?

A piackutató cégektől már régóta hallható, hogy a mobil gépek piaca számottevően nő az elkövetkező években. A legtöbb elemzés az ARM architektúrájú processzorokra épülő netbookokat teszi a legelőkelőbb pozícióba. Az ABI Research is elvégezte a maga kutatását, és véleményük szerint 2015-ben 163 millió ARM-es netbook fog majd fogyni, ami hatalmas szám.

Az ABI Research az ARM-es netbookot olyan, internetezésre használt, kisméretű mobil gépnek definiálta, mely 7-10 hüvelykes kijelzővel rendelkezik, továbbá az akkumulátora több mint 10 órán át képes energiával ellátni a terméket. Ezek az adatok természetesen nem hatnak meglepetésként, hiszen az idén érkező készülékeknek is hasonló képességei vannak. A HP nemrég leplezte le a Compaq AirLife 100 névre keresztelt modellt, ám érkezik a Lenovo Skylight nevű megoldása is. Érdemes megjegyezni, hogy a piackutató definíciója alapján gyakorlatilag a tableteket is ide kell számolni, így az Apple iPad is a piac részét képezi.

Az ABI Research egyébként korábban is jelezte, hogy a mobil szegmensben az alacsony fogyasztású ARM architektúrára épülő chipeké a jövő, ám akkor még nem mertek előhozakodni a számokkal. Hogy mindebből mennyi válik valóra, az csak nagyon sokára fog ténylegesen kiderülni. Egyelőre a gyártók előtt is sok kérdés merült fel az ARM-alapú netbookok kapcsán. Az Asus elnöke szerint semmi garancia nincs arra, hogy ezek a termékek a fogyasztóknak is tetszeni fognak, hiszen nem PC-s processzort használnak, azaz a jelenleg népszerű Windows operációs rendszerek nem telepíthetők rájuk.

Előzmények

Hirdetés