Hirdetés

Háromdimenziós kijelző a Toshibától

A Toshiba új kijelzőtechnológiát jelentett be, amellyel lehetővé válik a képtartalom háromdimenziós érzetet keltő megjelenítése. A kívánt eredményhez nem szükséges speciális szemüveg, a vízszintesen fekvő kijelzőre a középvonaltól számított legfeljebb 30 fokos szögben és legalább 30 centiméteres távolságból tekintve a szemlélőben a síkból kiemelkedő tárgyak képe keletkezik. Ezt az teszi lehetővé, hogy az LCD-panelen valójában 12 vagy 16, egymástól enyhén eltérő kétdimenziós képet hoznak létre, ám egy vékony fólia segítségével olyan komplex lencserendszert hoznak létre a felszínen, amely betekintési szögtől függően csak két-két képet tár a szemlélő elé. A lehetséges perspektívák száma így típustól függően 12 vagy 16, amivel a Toshiba jelenleg megelőzi konkurenseit.

A Toshiba által kifejlesztett chipnek és szoftvernek köszönhetően a kijelző egyetlen videokártyával is meghajtható; az objektumok 3D-videóként is megjeleníthetők, de valós időben is renderelhetők. Az elkészült prototípusok 24, illetve 15,4 hüvelykes panellel rendelkeznek, ám mivel valójában lényegesen több képet jelenítenek meg, mint amennyit a felhasználók egyszerre látnak, felbontásuk mindössze 480x300 pixel – még ezzel az értékkel is a hasonló megoldások másfélszeresét érve el.

A gyártó a kereskedelmi bevezetésig még érintésérzékennyé is kívánja tenni 3D-monitorait, így még mintegy két évet kell várni rájuk. A Toshiba szerint az új technológiával számos felhasználási terület megcélozható, többek között játékautomatákban, iskolai szemléltetőeszközökben, e-könyvekben vagy építészeti szimulációban is jól jönne.

A Toshiba legjelentősebb vetélytársa az Opticality, amely Jénában X3D Technologies néven önálló kutató-fejlesztőközpontot tart fenn. Az X3D TFT-technológiájával egyelőre nyolc lehetséges perspektívát lehet létrehozni, bár a mérnökök itt több vasat is tartanak a tűzben, így épp a múlt héten jelentettek be egy másfajta eljáráson alapuló autosztereoszkopikus (segédeszközt nem igénylő) vetítőfalat, amely 4,4 méteres szélességével és 3 méteres magasságával nyűgöz le.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés