Hirdetés

Egyes CPU-in hardveresen fogja tiltani az AVX-512-t az Intel

Ezzel az Alder Lake kódnevű processzorokat végleg megfoszthatják a címben említett képességtől.

Az előző év nyarán írtunk róla, hogy az AVX-512 olyan gyomrost kapott az Inteltől, amit nem lesz könnyű kihevernie. Itt konkrétan arról volt szó, hogy a cég Alder Lake kódnevű CPU-jának nagy teljesítményű magjai ugyan támogatják a rendszert, de mivel a működése megkövetelte a kisebb teljesítményű E-Core magok kikapcsolását, így nem aktiválták a funkciót. Az alaplapgyártók egy része ugyanakkor a BIOS-ban opcionálisan bekapcsolhatóvá tette az utasításkészletet, amennyiben a felhasználó hajlandó volt lemondani az E-Core-okról. Ez ugyanakkor nem tetszett az Intelnek, hiszen az Alder Lake processzorok lényege veszne oda, így idén már kiadtak egy frissítést, ami papíron elérhetetlenné tette az AVX-512-t, de ezt nemrég az MSI újra elérhetővé tette.

Alapvetően az Intel és az alaplapgyártók viszonylag sokáig hadakozhatnának egymással a technológia ki-bekapcsolhatóságát tekintve, és emiatt a Santa Clara-i óriáscég a Tom's Hardware számára elmondta, hogy már hardveres megoldásban gondolkodnak.

A mostani Alder Lake processzorokon az AVX-512 nincs hardveresen tiltva, de a jövőben így kapcsolják majd le az említett utasításkészletet, így ezt a később érkező CPU-kon lehetetlen lesz aktiválni. Ezzel nyilván az alaplapgyártók kedve is alábbhagy majd a különböző kerülőutak keresése kapcsán, hiszen ezek az újabb modellek esetében nem fognak működni, akkor sem, ha bekerülnek a BIOS-okba. A jelenlegi lehetőségeket pedig később az Intel könnyen letilthatja majd egy új frissítéssel.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények

Hirdetés