Hirdetés

Hamarosan lejár az olcsó OEM processzorok ideje

A napokban lezajlott sencseni IDF-en elhangzottak alapján valószínűsíthető, hogy a világpiacon nagy tételben kiskereskedelmi forgalomba kerülő OEM (tálcás kiszerelésű) Intel processzorok az ősztől érezhetően drágulni fognak, ezzel szorosan megközelítve, esetenként elérve az azonos típusú, végfelhasználóknak szánt, többek között processzorhűtőt is tartalmazó dobozos változatok árszintjét. Az áremelkedés oka, hogy az Intel szeptembertől életbe lépő új árstratégiája alapján a disztribúciós partnerek és a nagy tételben rendelő OEM-ek ugyanazon az áron juthatnak majd hozzá a vállalat által gyártott processzorokhoz, tehát lényegében megszűnik az eddig nyújtott OEM mennyiségi kedvezmény.

A lépés piaci szereplők szerint azért lehet indokolt, mert a nagyobb OEM-ek (főként a hatalmas mennyiséget vásárló kínai cégek) a raktárkészletektől függően gyakorta árasztják el a kiskereskedelmi piacot az amúgy nem oda szánt olcsó processzorokkal, ezzel nehéz helyzetbe hozva a disztribútorokat, a kisebb PC-építő cégeket, illetve magát a gyártót is, amely így kevesebb profithoz jut hozzá. Az így értékesített processzorok zöme ráadásul szürkeimport útján jut el a felvevőországokba.

Az Intel mindemellett újabb, július 23-ától életbe lépő árcsökkentést jelentett be, melynek során több Pentium D, Pentium 4 és Celeron D processzor ára csökken akár igen jelentős, maximum 60 százalékos mértékben. Vélhetőleg ezzel az árcsökkenéssel egy időben kerülnek piacra az Intel következő generációs Core 2 Duo processzorai, melyek a high-end szegmensből kiütik a Pentium D családot, egyben az új differenciálódás szerint a Pentium 4 processzorok ettől kezdve a vállalat belépőszintű választékát képezik majd.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés