Hirdetés

Hamarosan két extrém négymagosa is lehet az Intelnek

Néhány hónap múlva tovább gyorsulhatnak az Intel négymagos processzorai, ezúttal nem csak a maximális órajelet, hanem a rendszerórajelet (FSB) tekintve is – derül ki a távol-keleti HKEPC Hardware beszámolójából. A hivatalosan meg nem erősített információk szerint a vezető processzorgyártó választéka a harmadik negyedévben egy 1333 MHz-es FSB-t igénylő négymagos újdonsággal egészül ki: ez lesz a Core 2 Extreme QX6850, mely a kentsfield-magos CPU-k közül elsőként éri el a 3 GHz-es órajelhatárt.

Az újdonság megjelenése más tekintetben is különleges jelentőséggel bír, az 1333 MHz-es rendszersínhez passzoló négymagos CPU kiadását ugyanis belátható időn belül nem tervezte az Intel (a harmadik negyedévben ellenben több ilyen kétmagos típust is kiadnak). Másrészről a Core 2 Extreme QX6850 debütálásával egyszerre két csúcskategóriás négymagos típust kínálna az Intel; ezt, és az alig pár napja bejelentett, 2,93 GHz-en ketyegő, 1066 MHz-es FSB-t igénylő Core 2 Extreme QX6800-at. A jelenlegi kínálat csúcsát képező típus a harmadik negyedévben ráadásul centre ugyanannyiba – 999 dollárba – fog kerülni, mint az akkor érkező 3 GHz-es újdonság.

Bár ezek alapján elsőre nem tűnhet logikus lépésnek az Intel részéről az új csúcsprocesszor bevezetése, a szakma egybehangzó véleménye szerint a processzorgyártó jó lóra tehet a Core 2 Extreme QX6850-nel. A gyártó ugyanis pont az új CPU megjelenésével egy időben indítaná útjára alaplapi lapkakészletekből álló termékcsaládjának legújabb és leggyorsabb típusát, a korosodó 975X-et leváltó X38-at (ez lesz a Bearlake lapkák csúcsmodellje). Ez az újdonság a DDR3 memóriák és a PCI Express 2.0 architektúra támogatásán túl már az 1333 MHz-es FSB-re hitelesített CPU-k fogadására is fel lesz készítve. A teóriák szerint ez utóbbiért van az Intelnek szüksége arra, hogy a csúcskategóriás lapkakészlet mellé egy csúcskategóriás négymagos processzort is kínáljon – nem utolsósorban ezzel valamivel ütőképesebb adu-ász kerülhet a vállalat kezébe az AMD négymagos, K10 architektúrájú CPU-ival szemben.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés