Hirdetés

Hamarosan jön az Intel első mini-ITX alaplapja

Amint már az év elején hírül adtuk, az Intel idén a kisméretű, ún. SFF (small form factor) számítógépek szegmensében is tovább kívánja növelni befolyását. A vállalat kínálatában eddig a közel azonos méretű microATX és microBTX alaplapok mellett csupán néhány (203 x 267 mm-es) picoBTX modell volt megtalálható, így a mini-PC-k gyártói nagyon sok esetben inkább egyedi megoldásokhoz folyamodtak. Hogy a szabványos megoldások költségcsökkentő erejét kihasználhassa, az Intel a VIA által kidolgozott mini-ITX formátum mellé állt, és hamarosan (május végén vagy június első felében) piacra dobja első 171 x 171 mm-es alaplapját.


Fotó: Mycom.co.jp</ />

A D201GLY (Little Valley) nevű lap a belépőszintet jelentő Essential sorozatban jelenik meg, ott, ahol korábban ATI Radeon Xpress chipseteket használt az Intel. Az új alaplapra kerülő SiS662 chipset a grafika tekintetében visszalépést jelent, hiszen az integrált Mirage 1 vezérlő csupán a DirectX 7-es változatát támogatja hardveresen, igaz, MPEG-1/2 videók dekódolásában is segédkezik.

Az áprilisi IDF alkalmából kiállított modellre egy Yonah-alapú, de csak egymagos mobil Celeron 215 (1,33 GHz, 533 MHz FSB) processzort forrasztottak, bár az északi híd a specifikációk szerint 800 MHz-es rendszerbusz-sebességig képes lenne kiszolgálni a modernebb CPU-kat is. Az egyetlen memóriafoglalatba DDR2 modul kerülhet, bővítésre egy PCI aljzat vehető igénybe. A lapon egy IDE csatlakozó, kétcsatornás audiovezérlő, 10/100 megabites Ethernet interfész, soros, párhuzamos, PS2, hat USB 2.0 port található, megjelenítők D-Sub és S-Video kimenetre köthetők. A Little Valley ára egyelőre nem ismert, ám az Intel olcsó, 300 dollár alatti számítógépek alapjául szánja – elsősorban a feltörekvő piacokon.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés