Hirdetés

Hamarosan debütál a Toshiba üzemanyagcellás akkumulátora

A technika fejlődése során az akkumulátorról működtethető, hordozható készülékek egyre több funkcióval lettek megáldva. Az egy töltéssel elérhető üzemidő azonban legtöbb esetben nem volt megfelelő a termék kényelmes használatához. Az elmúlt években számos cég jelentette be, hogy kísérletezik a jelenleg elterjedt, lítiumionos technológiák leváltására készített, üzemanyagcellás akkumulátorok fejlesztésével. A Toshiba a Japánban tartott CEATEC rendezvényt kihasználva bejelentette, hogy 2009 második negyedévében egy direkt metanolos üzemanyagcellával (DMFC) ellátott terméket fog piacra dobni.

A hivatalosan Direct-Methanol Fuel-Cell-nek nevezett technológia a metanol, a víz és a levegő kölcsönhatásából nyeri az energiát. A kémiai reakció mellékterméke a kis mennyiségű vízgőz és szén-dioxid. Természetesen az efféle akkumulátorból idővel kifogy a metanol, amit egy megfelelő nyíláson keresztül a felhasználónak kell pótolnia, egy speciálisan erre a célra készített utántöltő patron segítségével. A gyártó állítása szerint az új technológiával ellátott készülékek üzemideje drámaian megnő majd, emellett az újratöltési idő is rövidebb lehet a korosodó lítiumionos megoldásokénál.

Egyelőre nem lehet pontosan tudni, hogy az új típusú akkumulátor a cég melyik készülékében kap elsőként helyet, de a bemutatóról kiszivárgót információk szerint nagy valószínűséggel állítható, hogy egy új mobiltelefon lesz a kiválasztott.

Hirdetés