Hama blog: Daytour 20 hibrid kamera

A különféle akció- és turistakamerák egyre nagyobb számban kerülnek a boltok polcaira. Eléggé meglepő lett volna, ha a kisméretű elektronikai eszközök univerzumában otthonosan mozgó Hama egy ilyen ziccert kihagyott volna, így mára a vállalat kínálatában is megjelentek ezek a divatos készülékek, közöttük például a Daytour 20 névre hallgató modell is.

Hama Daytour 20 Hama Daytour 20
Hama Daytour 20 [+]

Ebben a hibrid termékben megpróbálták ötvözni a sport- és a turistakamera funkciók előnyeit. Tehát amellett, hogy kerékpározás, motorozás, síelés, deszkázás, snowboardozás vagy akár ejtőernyőzés közben is használható, alkalmas arra is, hogy az ember magával vigye egy városnéző túrára, kirándulásra. 5 centiméteres szélességéhez 8 centiméteres magasság és 2,5 centiméteres vastagság társul, súlya mindössze 81 gramm, így könnyedén befér egy kisebb táskába, sőt akár zsebre is vágható, azaz valóban egy ízig-vérig mobil eszközről van szó.

Külső, kezelés, tartozékok

A termék felépítésében a legszebb minikamerás hagyományokat idézi, azaz leginkább egy kisméretű mobiltelefonra hasonlít. Az érintős kezelőgombokat a színes, 1,4 hüvelyk képátlójú LCD kijelző társaságában a hátlapra építették. Ez utóbbi a már korábban rögzített felvételek visszanézésére is alkalmas amellett, hogy a menürendszer is ennek segítségével érhető el. A grafikus kezelőfelület sallangmentes, egyszerűen használható, felépítése logikus és kellően sekély. A kamera vezérlését nagyban elősegíti az alapkiszerelés részeként a dobozban található rádiós távvezérlő, amivel egy gombnyomással indítható a felvétel. Ez a ráapplikált csipesznek köszönhetően akár egy táska vagy ruhadarab külső részére is stabilan rögzíthető, nem kell érte a zsebben turkálni, ami sportolás közben igen jól jöhet. A kamera belső memóriával nem rendelkezik, a videók és fotók microSD kártyára rögzíthetőek.


[+]

A Daytour 20 mellé egyébként csomagoltak még egy fej- és csuklópántot, illetve különféle kiegészítőket, amelyekkel az autó műszerfalára, a kerékpár vagy a motor kormányára, illetve a sílécre, gördeszkára, szörfre erősíthető fel, valamint az USB kábel sem hiányzik belőle. Ezen keresztül tölthetőek fel a számítógépre a felvett anyagok, és az akkumulátor is ily módon tölthető. Ez egyébként háromórányi működésre elegendő energiát biztosít számára, ami kategóriájában kimagaslónak mondható, ráadásul sok más termékkel ellentétben, ha öt percig nem nyúlnak hozzá, magától kikapcsol. Építettek rá egy HDMI és AV csatlakozót is, azaz közvetlenül összeköthető tévével vagy projektorral, nem szükséges külön lejátszóeszköz a videók, képek megtekintéséhez.

Videók és fotók

A kamera lehetővé teszi Full HD felbontású videók elkészítését, azonban ilyenkor be kell érni másodpercenkénti harminc képkockával, ami gyors mozgásnál, tehát például sportoláskor egyszerűen nem elég. A 960p (1280x960) mód esetén ugyanez a helyzet, úgyhogy a legjobb választás a 720p profil. Nem kell ettől megijedni, a HD felbontás ugyanis bőségesen elég, még nagy tévén is jól mutatnak a filmek. Ilyenkor akadozással nem kell számolni, zajosodás sem jelentkezik, viszont hullámzásba azért bele-bele lehet futni sajnos.

Fénykép a Daytour 20 kamerával Fénykép a Daytour 20 kamerával
Fénykép a Daytour 20 kamerával [+]

Legalábbis világosban, hiszen a sötétben a legtöbb akciókamerához hasonlóan ez sem teljesít túl jól. A digitális képstabilizátort kihagyták belőle, de ha az ember masszívan fel tudja erősíteni valahova, akkor a rázkódás sem okoz komoly problémát. Akár 8 megapixeles állóképek is lőhetőek a segítségével, és bár ez nem fényképezőgép, tehát a céleszközöknél megszokott funkciógazdagság hiányzik belőle, azért kellő fény esetén egész szép képek készíthetőek vele.

Ha valaki sportoláshoz használná, akkor érdemes beletenni az átlátszó, ütés- por- és vízálló műanyagtokba. Ennek kialakítása a GoPro megoldását idézi, tehát ugyan könnyen kinyitható, ám ilyenkor a gombok, csatlakozók nem érhetőek el. Egy párszor le is ejtettük, és semmi baja nem lett tőle, a vizet is jól bírta, tehát komoly fizikai behatásnak kell érnie ahhoz, hogy a benne bujkáló, 1/2.5" CMOS érzékelővel ellátott Daytour 20 megsérüljön. Beépített mikrofonja – sok más hasonló eszközzel ellentétben – ilyenkor is egészen jól funkcionál, tehát hallatszanak a külső zajok. Ennek segítségével egyébként csak hangfelvételek rögzítésére is módot ad, azaz diktafonként is használható.

Értékelés

Az ilyen hibridek termékeknél mindig ott leselkedik a veszély a háttérben, hogy sokoldalúnak ugyan sokoldalúak, de igazából egyik feladatukat sem képesek normálisan ellátni. Ez a 45 000 forintos árával egyértelműen az olcsóbb darabok közé tartozó készülék szerencsére nem tartozik közéjük:  turistakameraként és akciókameraként is bizonyos korlátok között ugyan, de megállja a helyét. A kezelés a távirányítónak és a színes LCD kijelzőnek köszönhetően kifejezetten felhasználóbarát, és az akkumulátor háromórás üzemidejéért is dicséret jár. Aki azt képzeli, hogy egy ilyen eszközzel a profi eszközöket használó, operatőröket megszégyenítő videókat tesz le az asztalra, az nyilván téved, viszont érdekődik a hobbivideózás iránt, és egy kis kamera vásárlásán töri a fejét, annak érdemes a Daytour 20-ra is néhány pillantást vetnie.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Hama

Azóta történt

Előzmények