Hirdetés

Hálózat a konnektorokon keresztül

A német Devolo cég a hannoveri CeBIT-en mutatja be "Home-Plug-Adapter Microlink DLAN" nevű, konnektorokon keresztüli direkt helyi hálózati elérést lehetővé tevő adapterét. Az eszköz segítségével az adott házban gyakorlatilag korlátlan számú PC-t köthetünk össze a meglévő elektromos vezetékek segítségével, amelyet hálózatként is használhatunk.

A rendszer előnye, hogy nem kell kábeleket lefektetnünk, hiszen elektromos hálózat minden házban van, továbbá, nem találkozunk a vezetéknélküli hálózatok esetében fennálló zavarokkal.

A Microlink DLAN segítségével maximum 200 méterre lévő számítógépeket kapcsolhatunk össze egymással. "Telepítésekor" a DSL-modemet az adapter segítségével a legközelebbi konnektorhoz kapcsoljuk, ezután az épületben található összes konnektor hálózati csatlakozási pontként szolgál. A PC-t egy Ethernet vagy USB-kábellel össze kell kötnünk az adapterrel, ez a kapcsolat biztosítja a hálózat létrejöttét. Az automatikus frekvencia-váltásnak köszönhetően az adattovábbítást sem az épp működő háztartási készülékek (mosógépek, mikrohullámú sütők vagy hűtőszekrények), sem az elektromos zavarok nem akasztják meg. A vezetéknélküli LAN-technológiával szemben jóval kevesebb az elektromágneses sugárzás.

Az USB-s adapter ára 99,90, az Ethernetesé 129,90 euró. Mindkét eszköz kompatibilis a HomePlug-Standard 1.0-ás szabvánnyal, amelyet 2002-ben a HomePlug Powerline Alliance fogadott el. A szervezetnek egyébként világszerte több, mint 100 tagja van, köztük olyan cégek, mint a Compaq, az Intel, a Motorola, az AMD, a Cisco Systems, a 3Com, a Panasonic és a Texas Instruments.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés