Hirdetés

Hadonászós egér multimédiás alkalmazásokhoz

MX Air néven hozza forgalomba új, csúcskategóriás vezeték nélküli egerét a Logitech. A mutatóeszköz az asztalon és a levegőben tartva is használható, elsődleges feladata ugyanakkor ezúttal nem a prezentációk vezérlése – ahogy sok hasonló társánál. Az újdonság ehelyett leginkább a PC távirányítója lehet különböző multimédiás alkalmazások, képnézegetők, médialejátszók futtatásakor.

Az MX Air egér a Freespace-nek keresztelt mozgáskövető technológiában rejlő lehetőségeket kamatoztatja. Ennek fejlesztésekor az egyik elsődleges cél az volt, hogy a korábbi, levegőben tartott mutatóeszközök korlátai nélkül, pontos és gyors irányítást tegyen lehetővé. Ennek a szabadalmazott megoldásnak az alapjául MEMS (mikro-elektromechanikus) érzékelők, a digitális jelfeldolgozás és a vezeték nélküli rádiófrekvenciás adatátvitel szolgál. A három technológia ötvözése olyan egeret eredményezett, amelyet felhasználója bárhogyan foghat, és bármilyen irányba mutathat vele, a vezérlés végig intuitív és egyszerű marad. A vezérlés képes megkülönböztetni a szándékos kézmozdulatokat az apró remegésektől, melyek az eszközt levegőben tartva önkéntelenül is előfordulhatnak.

Az MX Air használatakor az egér felismeri a különböző műveletekhez tartozó gesztusokat: a hangerő beállításához például elég a hangerőszabályzó gombot nyomva tartani, és közben a kézzel jobbra vagy balra inteni annak növeléséhez illetve csökkentéséhez. Hasonlóan, zenehallgatás közben egy körkörös kézmozdulat jobbra a következő dalra ugrik, míg ugyanaz a mozdulat balra az előző dalt ismétli meg.

A fényes fekete borítással és ezüstös talppal rendelkező MX Airen hagyományos görgetőkerék helyett egy nyomásérzékeny felületet helyeztek el a tervezők, így az ujjat az érintőlap felületén végighúzva görgethetők a dokumentumok, a görgetés sebessége pedig az ujjmozdulat sebességével arányosan változik. A levegőben tartott egéren a szokásos multimédia funkciókat (lejátszás, szünet, hangerő, némítás, léptetés) a hüvelykujjal elérhető, narancssárgán megvilágított gombokkal lehet aktiválni.

Az egér feltölthető akkumulátorokkal működik, a vezeték nélküli adatátvitel pedig a 2,4 GHz-es frekvenciasávban működik, 10 méteres távolságon belül. Az egérhez asztali töltő és külön rádiós vevőegység is tartozik. A prémium szolgáltatásokért cserébe meglehetősen mélyen a pénztárcájukba kell nyúlniuk a vevőknek; a Logitech MX Air jánlott magyarországi végfelhasználói ára ugyanis 39 000 Ft lesz a termék augusztusi megjelenésekor.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés