Hirdetés

Gyorsfrissítésre készül az Intel a processzorpiacon

Az Intel az elmúlt héten mutatta be a tuningosoknak szánt processzorait, ami az AMD Black Edition sorozatnak kíván erős konkurenciát állítani, ám a nyáron még számíthatunk meglepetésekre. Az OEM gyártóktól származó információk szerint az Intel olyan területeken tervezi a frissítést, ahol az AMD több processzormag alkalmazásával csábítja el a vásárlókat azonos árazás mellett. Várhatóan három új, LGA1156-os modell érkezik, melyek közül az egyik kétmagos, míg a másik kettő négymagos megoldás lesz. A friss termékek megjelenésével az öregedő modellek is nyugdíjazásra kerülhetnek.

A Core i3 családba az i3-550 érkezik, ami a jelenleg elérhető i3-530 és i3-540 jelzésű modelleket egészíti ki. Az árazásról nincs pontos információ, de a közvetlen ellenfélnek az AMD Phenom II X4 945 van megjelölve, ami azt is jelenti, hogy az előbb említett Intel CPU-k esetében egy kis árcsökkentésre is lehet számítani. Az új jövevény mindkét magja 3,2 GHz-es órajelen üzemel, ám nem támogatja a Turbo Boost technológiát. A 73 wattos TDP fogyasztással rendelkező processzor 4 MB-os harmadszintű gyorsítótárat alkalmaz, az integrált HD Graphics nevű grafikus vezérlő pedig 733 MHz-en ketyeg.

Egy kategóriával feljebb a Core i5-760 mutatkozik majd be, mely a sikeresnek nevezhető i5-750-et váltja le, és a Phenom II X6 1055T ellen indul csatába. Sok változás nincs az elődhöz viszonyítva, azaz a Lynnfield lapkára épülő megoldás négy darab magot alkalmaz, melyek egyenként 256 kB-os L2 és 8 MB-os közös L3 gyorsítótárral rendelkeznek. A kétcsatornás DDR3 memóriavezérlőt tartalmazó chip 2,8 GHz-es órajelen üzemel 133 MHz-es rendszerbusz mellett. A Turbo Boost képességekről egyelőre nincs pontos információ, de várhatóan kicsivel 3 GHz fölötti órajelről lesz szó, a TDP fogyasztás pedig 95 watt körül alakul.

Az új termékek közül a Core i7-880 személyében a leggyorsabb LGA1156-os processzort tisztelhetjük majd. A jelenlegi kínálat csúcsa az i7-870, ami messze nem nevezhető kedvelt terméknek, mivel az alig lassabb i7-860 jelentősen olcsóbb nála. A friss versenyző áráról nincs adat, de várhatóan az eddigi csúcsmodell helyet veszi át. Ez azt is jelentheti, hogy az i7-860 élete véget ér, és az i7-870 mostani ára lecsökken.

A Core i7-880 természetesen a Lynnfield lapkára épül, így a paraméterek tekintetében marad a kétcsatornás DDR3-as memóriavezérlő, a 256 kB-os L2 és a 8 MB-os közös L3 gyorsítótár, valamint a 95 wattos TDP fogyasztás. A Hyper-Threading technológiát alkalmazó, négymagos processzor órajele 3,06 GHz, a Turbo Boost frekvencia pedig 3,73 GHz lesz.

Az LGA1156-os foglalat felsőháza a kiszivárgott információk szerint nem kap már több frissítést, így jó esély van arra, hogy a Core i7-880 lesz az elérhető leggyorsabb megoldás a platformba.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés