Hirdetés

Javítja a kódellenőrzést az Avalanche és az AMD

A nyílt forráskódú GPU Reshape a GPUOpen részeként szerezhető be.

Az explicit grafikus API-k érkezésével a fejlesztők kezébe került a kontroll, de ez felelősséggel is jár, ugyanis ilyen formában már nincs kernel szintű grafikus eszközillesztő, vagyis az alkalmazás felel a megfelelő működés biztosításáért. Az ehhez szükséges feltételeket a DirectX 12 és a Vulkan esetében is egy validátor teremti meg, amely ellenőrzi azt, hogy a programkód a specifikációknak megfelelően van-e megírva.

A gondot az jelenti, hogy a validátor esetenként jónak látja a kódot, de mégis van valami hiba, aminek az okát aztán nehéz meghatározni. A legtöbb esetben a shaderek dinamikus viselkedése kapcsán van valami probléma a GPU-n, ami önmagában egy kellemetlen tényező, mivel a pontos feltárás sok-sok órát vehet igénybe, vagyis az efféle hibák javítása egyáltalán nem egyszerű.


[+]

A Just Cause játékokról elhíresült Avalanche Studios Group az AMD-vel közösen kifejlesztett egy olyan fejlesztőeszközt, amely pont az említett problémára reflektál. GPUOpen részeként megjelent GPU Reshape által az efféle gondok a forráskód pontos soráig nyomon követhetők, így az okokat a korábbinál sokkal egyszerűbb lesz meghatározni. Az ötletgazda egyébként Miguel Petersen, a Striking Distance Studios vezető szoftvermérnöke.

A GPU Reshape egyelőre a 0.9.0-s verziónál tart, tulajdonképpen bétának tekinthető, de már most használható állapotban van, ráadásul támogatja a DirectX 12 és a Vulkan API-kat, valamint a SPIR-V, DXIL és DXBC IR-eket. A program nem igényel integrációt, egyszerűen önállóan futtatható, ráadásul elviekben akármilyen, adott API-t támogató GPU-val kompatibilis. Bár a működéshez szükség van némi meghajtóoldali kódra, amit egyelőre csak az AMD biztosít. Az operációs rendszert tekintve egyelőre a Windows 10 és 11 jöhet szóba, de a Linux verzió is tervben van.

A nyílt forráskódú GPU Reshape az alábbi GitHub oldalról szerezhető be.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés