Hirdetés

GoPro sportkamerák az ölyvek melletti harcban

Egyes hazai vadászközösségek a közelmúltban felvetették, hogy ne legyenek többé védettek az egerészölyvek. Ezt azzal indokolták, hogy e madarak egyébként vadászható állatfajok egyedeit is elkapják, és elemózsiaként hasznosítják, ne adj Isten, még a fiókáikat is táplálják vele.

Kamera (az a sárga doboz) és ölyv
Kamera (az a sárga doboz) és ölyv (forrás: Pilisi Természetvédelmi Egyesület)

Most tekintsünk el attól, hogy vajon a puskás-kutyás vadásznak mennyi joga megróni az egerészölyvet táplálkozási szokásai miatt! Inkább koncentráljunk a Pilis Természetvédelmi Egyesületre (PiTE), amely a vadászok felvetésére, miszerint lehessen mostantól egerészölyvre is lövöldözni, hiszen az káros, elindított egy kutatási programot. Ennek során többek között bekameráztak néhány fészket, hogy saját szemükkel győződjenek meg róla, mit is eszik az ölyv. Ehhez az általunk korábban már tesztelt GoPro HD Hero kamerákat használták, amelyeket egyébként a cég elsősorban az extrém sportolóknak, motorosoknak, szörfösöknek szán.

A kamerát már a költés megkezdése után helyezték ki, olyan beállítással, hogy percenként készítsen képet. 26 napig működött a rendszer, és több mint 50 000 felvétel készült. A munka célja az volt, hogy pontos képet kapjanak a fiókák nevelése közben szerzett zsákmányállatokról. A felvételek kielemzése után kiderült: a hegyvidéken költő madarak semmiféle vadászható állatfaj egyedeit nem fogták meg, nem etették vele a fiókákat, és a leggyakoribb zsákmány a vakond volt. A vízhatlan tokba helyezett kamera egyébként nem nagyon zavarta az ölyvcsaládot, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a kihelyezés után tíz perccel már vidáman kotlott is a tojó. Szóval úgy tűnik, hogy a vadászoknak ezesetben nem volt igazuk, és ha minden jól megy, az egerészölyvek megmaradhatnak védett állatnak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • GoPro

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés