Hirdetés

Saját mobil rendszerchipet tervez a Google?

A vállalat az Apple után akar eredni, és ehhez a konkurens cég korábbi chiptervezője asszisztál.

A Google érdekes irányba fordul a hardvertervezés szempontjából, ugyanis a cég a Variety információi alapján elcsábították Manu Gulatit, az Apple chiptervezőjét. Az említett úriember majdnem egy évtizedig dolgozott az Apple rendszerchipeken, de május óta a Google alkalmazásában áll lényegében ugyanebben a pozícióban. Ezzel párhuzamosan a keresőóriás több olyan munkahelyet is meghirdetett, amelyben mobil rendszerchipek tervezésében jártas mérnököket keresnek, így egyre inkább úgy tűnik, hogy egy saját lapka fejlesztését fontolgatják.

A cél egyértelműen az integráció erősítése, mivel az Apple előnyre tesz szert azzal, hogy a hardverfejlesztést is uralják. Ez nem látszik akkora előnynek, mint amekkora valójában. Azt gondolhatná a felhasználó, hogy a Google Pixel eszközei eddig is elvoltak bizonyos éppen kiválasztott partnerek lapkáival, és ez végeredményben igaz is, de az Apple ellen a szimplán jó megoldás nem elég. A tökéletes végtermékhez számos kedvező tényező kell, és ez különösen igaz akkor, amikor az adott eszköz gyártója egy partner által fejlesztett rendszerchipet használ fel. Ezt a rendszerchipet ugyanis általánosan tervezik, vagyis a fejlesztése során esetlegesen nem hoznak meg olyan döntéseket, amely kifejezetten egy megrendelő érdekét szolgálná.

A Google elsődlegesen a fenti probléma miatt szeretne saját lapkát tervezni, ugyanis ebben az esetben minden problémát csak magukra vetítenek ki, így olyan döntéseket hozhatnak, amelyeket egy esetleges, chiptervezéssel megbízott partner nem. Mindemellett a szoftveres alapok kézben tartása gyorsabb fejlesztést is eredményezhet, mivel egy saját hardveres háttérrel az egyes újításokat házon belül viszonylag gyorsan el lehet készíteni, szemben az aktuális helyzettel, amikor lényegében a kiválasztott partnerre kell várni.

Természetesen egy ilyen projekt időbe fog kerülni, legjobb esetben is csak az aktuális évtized végén kerülhetnek elő a konkrétumok az esetlegesen készülő lapkáról, a tényleges gyártás pedig jó eséllyel a következő évtized elejére csúszik. Feltéve persze, ha most indítják a projektet, de az álláshirdetések erre engednek következtetni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés