Hirdetés

A Google előállt a Zaius P9 szerverdizájnjával

A keresőóriás az IBM Power9 architektúrára építette fel a konstrukcióját.

Az IBM az idei évben többször is szóba hozta a új Power9 fejlesztést, amelyet tipikusan úgy terveztek meg, hogy sok igényt fedjen le. Egyrészt erre épül az IBM-nek is egy termékcsaládja, amit a Hot Chips alkalmával lehetett megismerni, de fontos fontos szerepet kap az OpenPower konzorcium is, ami ezt a fejlesztést felkínálja licencre. Ilyen formában magát a szerverprocesszort nem az IBM, hanem a konkrét licencelő tervezi meg, és erre épít egy konkrét szerverdizájnt, amely kifejezetten igazodik a megrendelő speciális igényeihez.

A Google lesz az IBM egyik legnagyobb partnere ebben az üzletben, ugyanis a keresőóriás a Power9 architektúrát már licencelte, és készül is a Zaius P9 szerverdizájnjuk, ami egy Open Compute projekt lesz. A friss információk szerint a fejlesztés Power9 processzormagokat használ majd, ami nyilván senkinek nem okoz meglepetést, ám ennél érdekesebb, hogy a fejlesztés alatt álló rendszer a hagyományos 12V-os feszültségdizájnról átáll a 48V-POL specifikációkra, ami magával hozza a 48v OpenRack 2.0 szabvány támogatását is. Ennek az előnye, hogy a 48 V-os ág bevezetése növeli a hatékonyságot, ami a nagy adatközpontok esetében amúgy is egy kritikus szempont.

A nyolccsatornás DDR4 szabványú rendszermemóriát kezelő P9 LaGrange kódnevű processzor kap PCI Express 4.0-s vezérlőt, ami 40 darab szabadon felhasználóható csatornát biztosít, illetve támogatni fogja a nemrég bejelentett OpenCAPI interfészt is. A Google szerverdizájnja tehát kínál lehetőséget nagy sebességű nem memóriakoherens és nagy sebességű memóriakoherens összeköttetésre, ráadásul mindkét interfész szabványnak tekinthető, így igen szabadon megválasztható az opcionális gyorsító.

Google Zaius P9 blokkdiagram
Google Zaius P9 blokkdiagram [+]

Bár a sajtóközlemény és a Google blogbejegyzése sem tér ki rá, de maga a processzor támogatja az NVLINK-et is, ugyanis az OpenCAPI és az NVLINK ugyanazokon a Bluelink csatornákat használja. A Google ezzel azért nem foglalkozik, mert a saját Open Compute szerverdizájnjukat csak OpenCAPI-ra tervezik le, de aki szerint ezt érdemes áttervezni az NVLINK-hez, lényegében megteheti. A Google okkal tervezte így a projektet, mivel az NVIDIA is támogatja OpenCAPI interfészt, így a Tesla gyorsítókat a szabványos konstrukció nem zárja ki.

A Zaius P9 szerverdizájn egyébként kétutas kiépítésű, így két processzor fog benne dolgozni, a melléjük rakható rendszermemóriával, illetve processzoronként többféle gyorsító használatának lehetőségével.

Előzmények

Hirdetés