Hirdetés

Csak 2024-re állhat helyre a waferek ellátása a GlobalWafers szerint

A cég vezetője ugyan nem mondta ki direkten, de áramelkedésekre is kell számítani.

A Taipei Times riportja szerint a waferek ellátása nem lesz zökkenőmentes a következő évek során sem, noha jövőre mindenképpen javulni fog a helyzet, de Doris Hsu, a GlobalWafers elnökasszonya úgy véli, hogy 2024-ben állhat helyre a megfelelő ellátás. Ez azt jelenti, hogy 2024-ben már minden igényt ki tudnak elégíteni, szemben a mostani állapottal, amikor csak az igények 90%-át tudják teljesíteni.

A világ harmadik legnagyobb wafer beszállítója szerint a partnerek úgy próbálnak stabilabb ellátásra szert tenni, hogy a korábban jellemző 5 év helyett 8 éves időszakra kötnek szerződést. Ez persze az aktuális problémákon nem javít, hiszen a waferek előállításához szükséges egyes alapanyagokból továbbra is hiány van, de a későbbi ellátási problémákat a cégek hosszabb távú szerződésekkel próbálják megelőzni.

A GlobalWafers úgy látja, hogy a waferekre globális szállítása jövőre 6,4%-kal nő, majd onnan 2023-ra további 4,6%-os javulás látszik, végül 2024-ben 2,9%-os növekedéssel számolnak. A cég vezetője nem szerette volna kommentálni a várható waferárakat, de annyit elmondott, hogy a gyártási költségek emelkedését figyelembe veszik az árképzés során. Itt konkrétan az új koronavírus-járvány miatt a szállítási és nyersanyagköltségek növekedése a lényeges, illetve már tudni lehet, hogy az EU által 2026-tól érvénybe kerülő, szén-dioxidra vonatkozó határadó növelni fogja gyártási költségeket, mivel az EU-n kívüli importőröknek fizetniük kell majd az EU-n belül értékesített áruikhoz kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátás után. Ezek a tényezők nyilván megjelennek majd a waferek árazásában.

Előzmények

Hirdetés