Hirdetés

Idén GPU-kat is gyárt majd a GlobalFoundries

A GlobalFoundries megkötötte éves megállapodását az AMD-vel a lapkák gyártására vonatkozóan, mely 1,2 milliárd dolláros üzlet a bérgyártó számára. Ennél viszont sokkal lényegesebb információ, hogy mostantól nem csak PC-s CPU-kat és APU-kat gyártanak, hanem be nem jelentett GPU-kra is kaptak megrendelést, illetve az egyedi tervezésű lapkákért is felelnek a jövőben. Utóbbi szempontból az Xbox One és a PlayStation 4 konzolok APU-i játszanak majd kiemelt szerepet, de már tudni, hogy két további APU készül egyedi megrendelésre, és ezeket is a GlobalFoundries gyárthatja.

Az új egyezmény célja a gyártás megosztása a TSMC-vel, mivel az AMD pont a két új konzol miatt nem tudja növelni a leszállított GPU-k számát, de ha a gyártás egy része átkerül a GlobalFoundries-hoz, akkor a TSMC-nél felszabadul némi kapacitás. Ugyanez igaz a GPU-kra vonatkozóan is. Tekintve, hogy a GlobalFoundries 28 nm-es gyártástechnológiájával jobb tranzisztorsűrűség érhető el, mint a TSMC 28 nm-es node-ján, így reális alternatíva lehet a nagyobb lapkák átvitele.

Természetesen a Xbox One és a PlayStation 4 konzolok APU-it a TSMC is gyártja majd tovább, ami növeli az ellátás biztonságát. Nem mellesleg ezek a termékek évekig megmaradnak, így nyugodtan fel lehet építeni egy nagyobb raktárkészletet, hogy az exkluzív játékok során fellépő, időszakosan megnövekvő igények során is legyen elég termék a boltokban.

A GlobalFoundries egyébként zömében APU-kat fog majd gyártani, míg a GPU-kra relatíve kis mennyiségben lehet számítani. A hagyományos CPU-k a tervek szerint a gyártás legkisebb részét teszik majd ki.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés